Експерти прогнозують проблеми з експортом українського рапсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують проблеми з експортом українського рапсу

Аграрний ринок
353
Експерти прогнозують проблеми для експорту українського рапсу через нові вимоги ЄС.
Як повідомили УНІАН в прес-центрі Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", ЄС прийняв Директиву 2009/28/ЄС "Про стимулювання використання поновлюваних видів енергії" від 23 квітня 2009 року. Дана директива регулює, у тому числі, такі питання як скорочення викидів парникових газів від використання біопалива, питання захисту земель з високою природоохоронною цінністю і високим рівнем накопичення вуглецю і встановлює додаткові вимоги для сільгоспкультур - сировини для біопалива, вироблених в ЄС, а також, регулює питання стійкості сільськогосподарського виробництва.
Таким чином, з 1 липня 2010 року всі експортери, у тому числі, і з України, повинні представляти докази і документи для сертифікації сировини, наданої до ЄС, із перерахованих категорій.
На думку Президента "УКАБ" Алекса Ліссітси, для багатьох тисяч виробників рапсу в Україні 1 липня 2010 може стати свого роду "чорним четвергом", тому що трейдери для експорту до Європи можуть зажадати відповідних сертифікатів у виробників, про які вони і не чули. "Наслідки введення в дію даної директиви для АПК України будуть непередбачувані, починаючи від подорожчання продукції унаслідок сертифікації, втрати європейського ринку рапсу для України і зникнення даної культури з полів України", - вважає він.
У зв'язку з цим, УКАБ звернувся до Міністерства аграрної політики України з проханням в терміновому порядку створити робочу групу з вивченню цього питання і пом'якшення наслідків для аграрного сектора України.
В УКАБ зазначили, що Європейський Союз є одним з основних виробників біодизелю в світі і нетто-імпортером сировини. Сировиною для виробництва біодизел. в Європі є рапсове, соєве і пальмове масло. Україна експортує близько 90% виробленого рапсу до країн ЄС. У 2008/2009 МР року Україна експортувала 2,64 млн. тонн насіння рапсу в Європейський Союз на загальну суму 1,35 млрд. дол., у тому числі до Нідерландів 700 тис. тонн, Бельгії 431 тис. тонн, Франції 386 тис. тонн і Польщі 237 тис. тонн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас