Борги за ЖКП: Готуйтеся, до Вас іде держвиконавець… — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги за ЖКП: Готуйтеся, до Вас іде держвиконавець…

Казна та Політика
4826
Борги з оплати житлово-комунальних послуг зростають у геометричній прогресії, причому тенденція до зниження не є видимою. До кінця минулого року, за даними Держкомстату, борг населення за спожиті ЖКП досяг 10 млрд грн., за квартплату - близько 2 млрд грн., за опалення - майже 5 млрд грн. "Лідирують" за несумлінністю або, швидше, неплатоспроможністю населення - Донецька (борг - 865 млн. грн.), Дніпропетровська (710 млн. грн.) і Харківська (700 млн. грн.) області.
Цифри говорять про багато про що. І це при тому, що уникнути підвищення тарифів на ЖКП найближчим часом не вдасться. Такою є одна з умов надання Україні чергового траншу МВФ, а без цих коштів дефолт, який старанно відтягують, може стати дійсністю, та і комунальники волають про допомогу. І якщо навіть нова влада зможе уникнути подорожчання, то в цілому це не змінить ситуацію. Хоч верхи нас запевняють, що криза завершилася, на своїх кишенях українці цього не відчули. А коли в гаманці порожньо, то, як не ухитряйся, а платити за блага нічим...
Аварії на теплотрасах, неприбраний сніг, бурулькові "бомбардування", припинення подачі води і тепла - ось все те, з чим довелося зіштовхнутися країні нинішньої зими. І навіть якщо взяти до уваги безладність комунальників, стає зрозумілим, що без грошей ця безладність перетвориться просто на лихо. Аби врятувати ЖКП, державі залишається одне - боротися з порушниками порядку, тобто з неплатниками. Як то кажуть, за позику віддяка. І якщо населення не хоче розраховуватися, то з цим йому "допоможуть". Особливо активно за справу взялися на сході країни, якраз там, де цих самих боржників найбільше. Нещодавно активізувалася і Вінницька область. Держвиконавці намірилися звернутися до суду за дозволом входити в будинки неплатників при їх відсутності і описувати майно в рахунок боргів. Здавалося б, нічого нового і кримінального в українській практиці в цьому випадку немає, коли б не одне але.
Незвані гості
Про процес "вибивання" боргу по черзі. На сьогодні комунальні підприємства прагнуть не затягувати з цим, тому на розробку у виконавчі органи надходять матеріали на борги за ЖКП на суму від 200-300 грн.
Як розповіла держвиконавець Олена, від виконавчої служби постійно вимагають максимального виконання поставлених завдань. Таким чином, "прочісування" місць проживання боржників йде регулярно. Буває і таке, що принесена звістка стає для господарів квартири великим сюрпризом. До речі, візит можна наносити з 6 до 22 години. Як відзначає Олена, краще приходити рано, спросоння запросто впускають в будинок, а коли виконавець переступив поріг, витурити його важко. За її словами, близько чверті (максимум - третина) громадян після "відвідин" погашає борги. "Ніхто не хоче ганьби перед сусідами", - говорить вона.
Крім того, як розповіла юрист юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Ірина Мишаніна, відкриваючи виконавче виробництво на підставі рішення суду про стягнення заборгованості, у тому числі за комунальні послуги, держвиконавець робить запити в БТІ, ДАІ, податкову службу для отримання інформації про майновий стан боржника, його місце роботи (оскільки джерелом погашення боргів може бути заробітна плата).
Якщо декілька візитів (як на роботу, так і за адресою мешкання боржника) не дають позитивних результатів, або ж держвиконавцеві "м'яко натякають" на небажання спілкуватися, то він має право через суд отримати дозвіл на примусове вторгнення в квартиру або будинок боржника з метою описати і передати на реалізацію його майно.
Згідно з Закону "Про виконавче виробництво", підставою для відкриття виконавчого виробництва є виконавчий документ: заява стягувача про примусове виконання рішення, або заява прокурора у випадках представництва інтересів громадян або держави в суді.
"Якщо у виконавця є рішення суду про примусове вторгнення в приміщення боржника, то в таких діях немає нічого протизаконного. Більше того, присутність власників будинку під час опису, арешту і вилучення майна зовсім не обов'язкове", - підкреслює Мишаніна. За її словами, все це має відбуватися у присутності понятих і дільничного. Описане майно вказується в акті і передається на зберігання третій стороні виконавчого виробництва, або третім особам до передачі у виробництво.
Чим багаті, тому і раді…
Арештоване майно проходить оцінку, процес може тривати до місяця. Потім - реалізація. Право на його продаж в 2010 році, за даними Мін'юсту, отримали 5 компаній: ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція", Державна акціонерна компанія "Національна мережа аукціонних центрів", ПП "Нива - В.Ш.", ТОВ "Юнор" і ДП "Укррезерв". Якщо майно боржників довго не продається, то його переоцінюють.
Інколи громадяни за присутності держвиконавця самі "радять", що можна виставити на реалізацію, розповідає Олена. Але, як часто буває, товари можуть бути неліквідними, відповідно, і вилучати їх немає сенсу. Є також перелік товарів першої необхідності, які вилучати не можна. Наприклад, холодильник. Ось якщо їх в наявності два, то одним доведеться "поділиться". Але на цьому "захист" порушників не обмежується. Згідно з законом про виконавче виробництво, не можна залишати боржника голим. На нього і осіб, які перебувають на його утриманні, передбачені "одне літнє або осіннє пальто, одне зимове пальто або кожух (судячи з усього - дублянка), один зимовий костюм (для жінок - дві зимові сукні), один літній костюм (для жінок - дві літні сукні), головні убори - по одному на кожен сезон. Для жінок - ще дві літні косинки, одна тепла (або шаль), а також інший одяг, зношений більш ніж на 50%. Крім того, залишиться в будинку по одній парі літнього, осіннього, зимового взуття, а також взуття, "пошарпане" більш ніж на 50%. Далі - білизна (не більше двох змін на кожного члена сім'ї), посуд, по одному ліжку і стільцю на кожного члена сім'ї, всі дитячі речі, а також корова, коза, або вівця тощо.
Як бачимо, перелік не відповідає реаліям дня, як втім більшість норм українського законодавства. Тим часом, далеко не всі неплатники витрачають на хліб останні гроші, серед них досить багато безбідних громадян. Держвиконавцям часто доводиться мати справу з людьми, для яких оплата комунальних рахунків не вписуються в життєві принципи. Але і на них знаходиться управа. Наприклад, як розповідає Олена, найзручніший спосіб зацікавити такого боржника - арешт його автомобіля. Реакція миттєва, якщо врахувати, що сума боргу, як правило, значно менша, ніж вартість чотириколісного друга. Та і клопотати держвиконавцеві особливо не доводиться. Досить через ДАІ накласти арешт на авто і вислати його копію власникові. За словами держвиконавця, такі ситуації практично ніколи не закінчуються вилученням автомобіля, але в цілому спосіб натиснути - один з найдієвіших.
Та все ж, якщо у Вас з певних причин починають накопичуватися борги з оплати ЖКП, то не чекайте критичної стадії. Як радить Мишаніна, це питання можна врегулювати в досудовому порядку, через ЖЕК, шляхом реструктуризації боргу. Але якщо рішення суду набрало чинності і Ваше майно підлягає примусовому вилученню, юрист радить звернутися до суду із заявою про розтремінування або відтермінування платежів.
Найкращий спосіб не потрапити в слизьке становище - не створювати боргів. Просто регулярно платити за ЖКП, як нам і рекомендує влада. Навіть коли стоїш перед вибором - або дітям шматок м'яса і фрукти, або квартплата?.. З урахуванням того, що вирішити це питання намагається велика частина українців, не варто сумувати - Ви не одні. А головне, верхи завжди про нас "поклопочуться", як і держвиконавці.
Юлія Главацька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас