Японія може зважитись на підвищення ВВП для вирішення проблеми держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія може зважитись на підвищення ВВП для вирішення проблеми держборгу

Казна та Політика
722
Японія незабаром може бути pмушена шукати способи скорочення величезного держборгу на тлі бюджетної кризи в Греції та інших країн ЄС, пише газета The Wall Street Journal.
До недавнього часу інвестори спокійно сприймали той факт, що розмір держборгу Японії збільшився торік до 229% ВВП в порівнянні з 92% ВВП в США і 118% в Італії. Держборг Греції торік перевищив 112% ВВП.
Одним із способів вирішення проблеми зростання держборгу і, як наслідок, підвищення вартості залучення нових коштів, може стати підвищення ПДВ. В даний час ставка ПДВ в Японії становить лише 5%, тоді як в багатьох європейських країнах ставка цього податку досягає 20%.
Песимісти пророкують Японії проблеми, аналогічні до тих, з якими вже зіткнулася Греція і незабаром можуть зіткнутися Іспанія, Португалія і Італія. Побоювання щодо спроможності японського уряду контролювати зростання державного боргу вже викликали декілька короткочасних розпродажів японських держпаперів. У січні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's попередило, що Японії загрожує зниження рейтингу до рівня нижче за рейтинги Чилі. Агентство Moody's в кінці лютого повідомило, що прогноз з рейтингів Японії може бути погіршений, якщо уряд країни не зможе розробити переконливого плану скорочення розмірів держборгу.
В січні в Японії був створений спеціальний комітет для розробки плану скорочення державного боргу, що складається із законодавців і представників приватних фінансових компаній. До червня комітет повинен відзвітувати про виконану роботу.
"Ми пильно стежитимемо за точною постановкою завдання", - зазначив аналітик Moody's Томас Берн.
Для заспокоєння інвесторів уряд Юкіо Хатоями вже змушений був відмовитися від низки гучних і дорогих передвиборчих обіцянок, таких як скасування мита за проїзд швидкісними магістралями і плати за навчання в університетах. Крім того, уряд підсилив тиск на Банк Японії з тим, аби регулювальник зайняв жорсткішу позицію в боротьбі з дефляцією.
Саме на цьому тлі міністр фінансів Наото Кан вперше заговорив про можливе підвищення ставки ПДВ. Проте, за його словами, таке підвищення не станеться раніше 2013 року.
Ідея підвищення податку є украй непопулярною серед громадян і багатьох економістів, які вважають, що це може зашкодити відновленню японської економіки, оскільки перешкоджатиме зростанню споживчих витрат.
Так, підвищення ставки ПДВ в 1997 році викликало різке зниження вжитку і сприяло входженню економіки в кризовий стан.
Однак багато економістів, навпаки, вважають, що підвищення ПДВ сприятливо позначиться на розвитку економіки Японії. Професор економіки Токійського університету Тошихіро Нішиборі упевнений, що поступове підвищення ставки податку на 1 процентний пункт протягом 10 років дозволить ринкам адаптуватися і підштовхне зростання споживчих витрат.
"В такому випадку підвищення податку станеекономічною стимул-реакцією і допоможе уряду поліпшити своє фінансове становище", - вважає Нішиборі.
Такий спосіб підвищення ПДВ також допоможе боротися з дефляцією, оскільки створить інфляційні очікування, зазначає експерт.
Противники підвищення податку посилаються на те, що шанс дефолту Японії украй невеликий. За словами аналітика фонду Pimco Томойа Масанао, "вірогідність дефолту Японії із своїх боргових зобов'язань украй мала, а ризик різкого підвищення вартості залучення нових засобів не реалізується ще багато років".
На користь відсутності необхідності підвищення ПДВ, на думку деяких експертів, також говорить той факт, що біля 95% всіх боргових зобов'язань Японії розміщено усередині країни, тоді як понад чверть всіх американських держпаперів знаходиться у інвесторів за межами США, а це робить ринок американських боргових зобов'язань помітно менш стабільним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас