Закон до Києва доведе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон до Києва доведе

Казна та Політика
1283
Київрада затвердила план роботи на 2010 р. Втім, на думку деяких депутатів, багато його пунктів, як і торік, залишаться невиконаними. Тим часом в Партії регіонів подумують про внесення змін до закону про столицю, що дозволить розсадити лояльні кадри в керівні крісла в Києві і реформувати систему управління містом.
В п'ятницю, 26 лютого, відбулася п'ята сесія шостого скликання Київради. Окрім питань, що домінували на порядку денному, що стосувались продажу і передачі в користування підприємствам і громадянам земельних ділянок, а також пунктів про звільнення 1443 підприємств житлово-комунального господарства від сплати держмита, депутати проголосували за проект рішення про затвердження плану роботи V і VI сесій Київради VI скликання на 2010 р.
Судячи із прийнятого документа, депутати міськради запланували самі для себе роботи на цей рік більш ніж достатньо: вони задекларували намір розглянути більше 200 проектів рішень. Зокрема, йдеться про розробку і прийняття бюджетів столиці на 2010-ій і 2011 р., затвердження програм соціально-економічного розвитку Києва на два роки, стратегію розвитку столиці до 2025 р. і програму розвитку територіальної системи цивільної оборони до 2013 р. Також в планах столичної влади - прийняття програми ремонту і реконструкції каналізаційного і водного господарств, введення 25%-ї надбавки до зарплати працівникам сфери соціального захисту, затвердження схеми теплопостачання і розміщення висотних будівель до 2020 р. та інше. Крім того, на цей рік Київрада передбачає звільнити забудовників від сплати пайового внеску на створення соціальної і інженерно-транспортної інфраструктури. Нарешті, комунальному підприємству "Київжитлспецексплуатація" депутати спробують списати борг із орендної плати.
Втім, на думку депутата Київради від Блоку Віталія Кличка Дмитра Андрієвського, вірогідність того, що міськрада столиці зможе виконати все заплановане, мінімальна, в першу чергу, через нерегулярне проведення сесій Київради і невиконання міського бюджету. Нагадаємо, до кінця 2009 р. дефіцит столичної скарбниці склав близько 7,5 млрд. грн. У коментарі Андрієвський повідомив, що жодна з комплексних програм, запланованих торік, не була ні профінансована, ні виконана столичною владою.
Що стосується змін політичного ландшафту столиці через обрання нового президента країни, то, як сказав депутат міськради Олександр Клюс (Блок Віталія Кличка), "ставлення нового президента до команди мера і результатів її роботи зміниться". Депутат нагадав, що ще перед другим туром виборів Віктор Янукович звернувся до киян з обіцянкою в разі його обрання президентом виділити гроші на будівництво метро, збільшити субвенції на виконання Києвом функцій столиці та ін. "А в день інавгурації глава держави сказав, що виконає всі свої обіцянки", - зазначив депутат міськради.
Крім того, в Київраді сподіваються, що нова влада проведе в Києві реформи на законодавчому рівні. У міськраді говорять, що вже на наступному пленарному тижні парламентарі можуть внести зміни до закону про столицю, що передбачають розмежування повноважень влади в Києві.
Нагадаємо, зараз в парламенті на розгляді депутатів знаходиться проект закону №4463 про внесення змін до закону про столицю. У травні 2009 р. його внесли до Ради представники всіх парламентських фракцій - комуністи Сергій Гордієнко і Микола Кравченко; бютівці Микола Трайдук і Анатолій Семинога; члени НУ-НС Кирило Куликов, Микола Мартиненко, Олександр Доній, а також Віктор Синченко (Блок Литвина) і Олександр Чорноморов (Партія регіонів). Передбачається припинити практику виконання державними адміністраціями обов'язків виконавчих органів місцевої самоврядності. Для цього автори проекту запропонували розмежувати функції глави Київської міської державної адміністрації (КМДА) і мера столиці (за чинним законодавством, мер Києва є також і главою місцевої адміністрації). В разі ухвалення законопроекту главу КМДА призначатиме президент за поданням Кабінету міністрів, а мера столиці будуть обирати жителі міста. Цей проект закону депутати прийняли в першому читанні 10 червня 2009 р.
Втім, запропоновані депутатами Ради зміни не лише обмежать повноваження київського мера, але і дадуть новому президентові можливість сформувати виконавчу владу в столиці під свої політичні плани.
Член комітету Ради з будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Ігор Лисов (Партія регіонів) підтвердив, що внесення змін до закону про столицю дозволить на якийсь час сформувати владу в Києві відповідно до інтересів Партії регіонів без негайного проведення позачергових виборів до Київради. Втім, депутат прогнозує, що позачергові вибори до міськради і мера столиці все ж відбудуться - одночасно з виборами до місцевих рад (колишню дату яких, 30 травня ц. р., парламент відмінив, не призначивши доки нової). А на короткострокову перспективу член профільного комітету прогнозує, що "Віктор Янукович змінить систему управління столицею, - розставить кадри так, щоб різко поліпшити свій імідж в столиці". За словами пана Лисова, після формування парламентської коаліції і нового уряду в подальших планах регіоналів значиться внесення змін до закону про столицю і реформування київської влади.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас