Словаччина в суді вимагає від "Газпрому" компенсації збитків від транзитної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словаччина в суді вимагає від "Газпрому" компенсації збитків від транзитної кризи

Енергетика
412
Словацький газовий монополіст SPP подав до Арбітражного суду Міжнародної торговельної палати Парижу (The International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce) позов до "Газпрому" з вимогою відшкодування збитків від транзитної кризи початку 2009 року, повідомило Агентству газової інформації (АГІ) джерело, ознайомлене із ситуацією.
Свої збитки словацька сторона порахувала ще в березні, направивши російським партнерам вимогу відшкодувати їх.
В прес-службі SPP АГІ заявили, що "як і решта європейських компаній, SPP веде переговори з "Газпромом". Дуже рано, аби коментувати статус переговорів".
Транзитна криза боляче ударила по Словаччині: вона отримує газ лише через територію України. В країні є свої сховища, але вони були повністю законтрактовані під постачання газу споживачам на захід від країни. За два тижні транзитної кризи країна недоотримала близько 300 млн кубометрів газу на суму біля $100 млн (виходячи з середньої контрактної ціни на квартал).
Як повідомлялося, незабаром після транзитної кризи 2009 року "Газпром", що оцінював свої збитки в розмірі більше мільярда доларів, подав позов до Арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма до НАК "Нафтогаз України", але пізніше відмовився від продовження процесу. Трейдер RosUrkEnergo судиться з "Нафтогазом" в Стокгольмі з приводу 11 млрд кубометрів газу, що залишилися в українських сховищах.
Невдовзі після транзитної кризи про намір вимагати компенсації збитків заявила Болгарія (позов так і не був поданий). Російські чиновники радили їй переадресувати свої претензії Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас