Соціальне житло заборонять приватизувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціальне житло заборонять приватизувати

Нерухомість
5769
На минулому тижні Київрада прийняла рішення "Про створення житлового фонду соціального призначення", який поповнюватиметься квартирами і кімнатами в гуртожитках, що не підлягають приватизації. Як розповів начальник ДУ житлового забезпечення КМДА Михайло Голиця, перші 50 квартир, побудованих за рахунок міста в будинках на вулицях Вишгородській і Поліській, заселять найближчим часом. Надалі мерія збирається щороку поповнювати цей фонд за рахунок бюджетного будівництва, квартир, переданих забудовниками в рахунок пайової участі в розвитку міської інфраструктури, а також вільних кімнат у гуртожитках, які планується поступово переводити в комунальну власність. "На таке житло можуть претендувати лише найменш малозабезпечені кияни, що не мають практично ніякого майна.
Отримавши ці квартири або кімнати, вони оплачуватимуть лише житлово-комунальні послуги. Зараз керівництво районів формує чергу на отримання такого житла, до якої вже увійшли близько 100 осіб. Очевидний позитив цього процесу в тому, що квартири або кімнати, що безкоштовно надаються людям, як і на всьому цивілізованому світі, не будуть ними приватизовані, як це відбувається у випадку із звичайними черговиками", - підкреслив Голиця.
Чиновники пояснюють, що рішення міськради базується на нормах Закону "Про житловий фонд соціального призначення", прийнятого Верховною Радою ще в 2006 р. Порядок реалізації прав соціально незахищених громадян на отримання житла з такого фонду Кабмін затвердив своєю постановою №682 у липні 2008 р. Він надає право на отримання соціального житла громадянам, середньомісячний прибуток яких (з розрахунку на одного члена сім'ї) не перевищує розміру встановленого законодавством прожиткового мінімуму. Причому при визначенні сукупного доходу має враховуватися і вартість майна, яке перебуває в їх власності.
"Вести облік таких громадян і формувати чергу на отримання квартир будуть районні адміністрації. Причому вони зобов'язані щороку перевіряти, чи не зросли прибутки черговиків або людей, які вже отримали квартири з цього фонду, чи не з'явилося у них додаткове майно, чи не отримали вони кредит на будівництво власного житла. Якщо такий факт встановлять, РДА зобов'язані знімати їх з черги або вимагати звільнити надане житло", - інформують чиновники муніципалітету.
Представники опозиції вважають, що місту справді вигідно переводити всі побудовані за бюджетні кошти квартири до соціального фонду, що не підлягає приватизації. В той же час вони вважають, що ця схема створює поле для зловживань чиновниками мерії та РДА. "Цілком можливо, що частина громадян, які отримали безкоштовне житло, захочуть його приватизувати в обхід законодавства. Не виключено, що за певну плату чиновникам мешканцями соціальних квартир виявляться і заможні люди", - прогнозує один з депутатів Київради.
Але партнер юридичної компанії "Ільяшов і партнери" Максим Копейчиков стверджує, що знайти юридичні підстави для приватизації квартир з фонду соціального житла практично неможливо. А ось чи буде цей фонд активно поповнюватися столичною владою - велике питання.
"З одного боку, муніципалітет підштовхує черговиків брати участь у програмах часткового фінансування будівництва житла в пропорції 50/50 або 30/70. Адже звичайні черги на отримання безкоштовного житла просуваються дуже повільно. З іншого - саме звичайні черги створюють широке поле для корупції, бо, заплативши хабар, можна отримати квартиру у власність, а не для тимчасового мешкання", - говорить він.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас