Мінекономіки України побоюється дефіциту продуктів харчування через обов'язкове маркування продуктів "з ГМО" або "без ГМО" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки України побоюється дефіциту продуктів харчування через обов'язкове маркування продуктів "з ГМО" або "без ГМО"

Аграрний ринок
630
Введення Україною обов'язкового маркування продуктів харчування на вміст або відсутність у них генетично модифікованих організмів (ГМО) може призвести до дефіциту харчових продуктів у торгівельних мережах, вважає міністр економіки Богдан Данилишин. Як повідомляється в прес-релізі Мінекономіки із посиланням на його керівника, торгівельні підприємства вже зараз почали відмовлятися від вітчизняних та імпортних харчових продуктів, які не мають знака "з ГМО" або "без ГМО".
При цьому в повідомленні відзначається, що обов'язкову маркування з "ГМО" або "без ГМО" має підтверджуватися відповідними лабораторними дослідженнями, вартість яких для одного харчового продукту складає 600-800 грн. В той же час Мінекономіки стверджує, що Україна стала першою країною в світі, яка зобов'язала виробників і імпортерів харчових продуктів маркувати всі без винятку продукти харчування, навіть ті, які не можуть містити ГМО (сіль, питна вода та ін.).
В повідомленні нагадується, що Мінекономіки розробило і внесло на розгляд Верховної Ради проект закону, що передбачає скасування обов'язкового маркування "без ГМО".
Як повідомлялося, Верховна Рада в грудні минулого року прийняла декілька законів, що регулюють поводження з продуктами, що містять ГМО, закріпивши, зокрема, обов'язкове маркування такої продукції і вимоги до етикетки харчових продуктів, яка обов'язково має інформувати про наявність або відсутність у харчових продуктах ГМО написами "з ГМО" або "без ГМО".
Кабмін постановою №468 від 13 травня 2009 року ввів з 1 липня 2009 року маркування харчових продуктів, встановивши, що продукт треба маркувати, якщо вміст ГМО в ньому або сировина для нього перевищує 0,1%. Згодом рівень вмісту ГМО був збільшений до 0,9% відповідно до стандартів ЄС.
Кабмін в лютому 2009 року затвердив порядок держреєстрації ГМО, які містяться в харчових продуктах, косметиці і лікарських засобах, або отримані з їх використанням, а також уповноважив Мінздрав формувати держреєстр ГМО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас