Євросоюз готує нові правила для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз готує нові правила для банків

704
Чиновники Європейського союзу підготували чергову версію законопроекту про регулювання банківської діяльності, направленого на посилення вимог до капіталу в період сприятливих економічних умов з тим, щоб полегшити існування банків під час кризи, пише The Wall Street Journal.
Єврокомісія оголосила про четвертий перегляд так званої Директиви про вимоги до капіталу (Capital Requirements Directive), що встановлює правила достатності капіталу для всіх фінансових установ Євросоюзу.
Зміни, що розглядаються (всього їх запропоновано сім), включають обмеження на розмір кредитних коштів, які можуть залучати банки, обов'язкову мінімальну суму високоліквідних активів, які банки повинні мати на випадок збоїв в роботі фінансових ринків. Крім того, директива в новій редакції рекомендує банкам збільшувати капітальні резерви в період сильної економіки, аби компенсувати потенційні збитки під час спаду.
Єврокомісія також вимагає відмовитися від винятків із загальноєвропейських правил щодо банківського капіталу, які зараз використовуються в окремих країнах ЄС. Вважається, що ця вимога викличе найзапекліші дебати.
"Я хочу переконатися в ефективній реалізації міжнародних рішень, - заявив єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє, який відповідає за європейську політику з фінансового регулювання. - Подальше зміцнення стабільності фінансових установ є життєво важливим для нас, і ми повинні створити нові правила, щоб краще підготуватися до майбутніх криз".
Всі внесені пропозиції вивчаються спільно з банківськими регуляторами, що входять до міжнародного Базельського комітету з банківського нагляду. Також проводяться консультації з представниками фінансової галузі.
Передбачається, що Єврокомісія затвердить новий законопроект з банківського регулювання в другому півріччі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас