"Ъ": Економіка знайшла споживача — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Економіка знайшла споживача

Казна та Політика
1539
Падіння реального ВВП в 2009 році, як і очікувалося, склало 15%, його номінальний обсяг - 912,6 млрд грн., повідомили в Держкомстаті. Найзначніше зменшення відмічено торік в будівництві (-48,3%): через двократне скорочення робіт галузь зайняла в структурі ВВП найменшу частку - 2,9%. Більш ніж на чверть скоротилося виробництво в переробній промисловості (-26%), а її частка - до 17,9%. Знизилися також частки торгівлі і добувної промисловості, в яких темпи спаду перевищували 10%.
Абсолютними лідерами стали "інші види економічної діяльності", їх спад склав лише 9,2%, тому частка зросла з 25% до 30,3%. Згідно з класифікацією Держкомстату, до "інших видів економічної діяльності" належать держуправління, надання комунальних і індивідуальних послуг населенню, послуг у сфері культури, спорту, відпочинку, діяльність ЗМІ, утилізація сміття. Медицина і освіта, підтримувані держдотаціями, теж підсилили позиції. Сумарно вони формують понад 10% ВВП.
Ці дані означають, що економіка країни уникнула значнішого падіння завдяки виробництву, орієнтованому на внутрішній ринок. "Уряд підтримував споживчий попит за рахунок нарощування боргів як перед МВФ і Нацбанком, так і перед платниками податків, - відзначив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. - Враховуючи нинішню політичну ситуацію, внутрішній попит підтримуватиметься і далі. Ключовою буде середина року, коли стане зрозуміло, чи варто чекати подальшого відновлення зовнішнього попиту. Повернення інвестицій як чинника зростання ВВП слід чекати в 2011 році". Торік капітальні інвестиції скоротилися на 52,9%, тоді як споживчі витрати населення і держави, що становлять 85,1% від загального споживання, - всього на 13%, до 777 млрд грн.
За словами аналітика ІК Concorde Capital Микити Михайличенка, в поточному році очікується незначне підвищення соціальних стандартів і воно вже не матиме такого значення для стабілізації економіки, як минулого року. "Ми чекаємо чотиривідсоткового зростання ВВП. Воно буде забезпечене поступовим збільшенням зовнішнього попиту при повільному відновленні внутрішнього", - говорить він. На думку директора Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерія Геєця, незважаючи на стабілізацію зовнішніх ринків, все ще є вірогідність другої хвилі кризи, що стримає зростання економіки України. "А про зникнення внутрішнього дестабілізуючого чинника можна буде говорити, лише коли найбільші політичні сили домовляться про спільну економічну програму", - упевнений Геєць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас