Україна доганяє світових лідерів за експортом зброї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна доганяє світових лідерів за експортом зброї

Казна та Політика
571
За даними Агентства з питань оборонно-промислового комплексу (ОПК) Мінпромполітики України, обсяг виробництва підприємств ОПК країни в 2009 році зріс на 58% у порівнянні з попереднім роком, що дасть можливість Україні вийти на 6 місце у світі за обсягами збройових продажів. Такі цифри приводить у своїй статті для "Дзеркала тижня" експерти Центру дослідження армії, конверсії та роззброювання Валентин Бадрак і Сергій Згурець.
За даними агентства, найбільше зростання виробництва за підсумками року відзначено в авіабудуванні - 77%, суднобудуванні - 71%, а також у секторі виробництва озброєнь і військової техніки - 16%.
"Якщо взяти до уваги економічну кризу, результати дійсно вражаючі. Але є ще один важливий нюанс: положення ОПК України торік покращилося винятково за рахунок збройного експорту", - відзначили експерти.
Аналітики стверджують, що 2009 рік став для України рекордним за підписанням великих контрактів.
"Пакет замовлень ДК "Укрспецекспорт" та її дочірніх підприємств забезпечив заділ для солідного росту щорічних обсягів збройного експорту на найближчі два-три роки. Мова йде про контракти на модернізацію військово-транспортних літаків Ан-32 для Індії (вартістю понад 400 мільйонів доларів), поставку партії малих десантних кораблів на повітряній подушці типу "Зубр" Китаю (на суму 315 мільйонів доларів), поставках Іраку шести військово-транспортних літаків Ан-32 (на суму близько 100 мільйонів доларів) і 420 нових бронетранспортерів БТР-4 (46 мільйонів доларів), і, нарешті, про поставку великої партії бронетранспортерів Таїланду", - пишуть експерти.
"Також вагомими стали поставки газотурбінних установок виробництва ДП "Зоря-Машпроект" для індійських ВМС (для раніше поставлених Індії фрегатів російського виробництва і національних есмінців проектів Р15А та Р15У). А також угода на поставку ВВС Індії 100 двигунів АІ-20 сірий. 5 для Ан-32 (вартістю близько 110 мільйонів доларів)", - розповіли аналітики.
Завдяки укладеним контрактам Україна впритул наблизилася до п'ятірки світових лідерів збройної торгівлі й, за попередніми підрахунками, може опинитися в шістці найбільших постачальників зброї слідом за США, Росією, Францією, Німеччиною та Ізраїлем, додали експерти.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас