Експерт: На ринок молокопродуктів України в 2010 р. чекає посилення конкуренції за сировину і концентрація виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На ринок молокопродуктів України в 2010 р. чекає посилення конкуренції за сировину і концентрація виробництва

Аграрний ринок
1493
Союз молочних підприємств України прогнозує посилення в 2010 році конкуренції серед молокопереробних підприємств країни на ринку молочної сировини і концентрацію виробництва молокопродуктів на великих виробничих майданчиках.
"В поточному році можна чекати посилення конкуренції на сировинному ринку. Крім того, виробництво молочної продукції концентруватиметься на великих виробничих майданчиках", - сказав голова ради директорів організації Вадим Чагаровський на третьому Всеукраїнському молочному конгресі в Києві.
На думку експерта, посилення конкуренції за сировину пов'язане з невеликим резервом молока на ринку. Він передбачив, що українські молочні підприємства можуть розраховувати на додаткове надходження на переробку лише 1,2 млн тонн молока лише від господарств населення. При цьому В.Чагаровський нагадав, що в минулому році на переробку надійшло 4,7 млн тонн молока, що на 12% менше, ніж в 2008 році.
Він також вважає, що в поточному році збережеться тенденція до скорочення кількості переробників молока через зростання витрат на виробництво і фінансову кризу. За його словами, якщо в 2008 році в країні налічувалося 270-280 виробників молочних продуктів, то зараз - 230. При цьому 30 великих компаній займають 76% ринку, а інші 200 - лише 24%.
В.Чагаровський також не відкидає, що цього року зростатимуть продажі молочних продуктів економ-сегменту. За його даними, в цілому за 2009 рік виробництво молочних продуктів в Україні скоротилося на 5% - до 1,6 млн тонн. При цьому падіння спостерігалося у всіх сегментах, окрім твердих сирів. Зокрема, випуск вершкового масла впав на 11%, плавлених сирів - на 21%, йогуртів - на 14%, тоді як твердих сирів - зріс на 1%.
Глава Союзу молочних підприємств також повідомив, що Україна в минулому році скоротила експорт молочних продуктів на 70,7% - до $423 млн. При цьому зовнішні постачання твердих сирів залишалися стабільними за рахунок Російської Федерації. За словами експерта, Україна експортувала до Росії близько 67 тис. тонн твердих сирів.
Серед тенденцій минулого року В.Чагаровський також назвав початок імпорту вершкового масла з Білорусі. За його даними, за 2009 рік Україна імпортувала 19 тис. тонн білоруського вершкового масла.
Голова ради директорів також повідомив, що в 2009 році вартість молочної продукції зросла на 20-40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас