У Японії в січні 2010 р. зріс обсяг промислового виробництва і обсяг роздрібних продажів, але споживчі ціни продовжують знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Японії в січні 2010 р. зріс обсяг промислового виробництва і обсяг роздрібних продажів, але споживчі ціни продовжують знижуватися

Казна та Політика
414
Обсяг промислового виробництва в Японії в січні 2010 р. зріс на 2,5% в порівнянні з попереднім місяцем. Таку інформацію розповсюдило сьогодні Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії. Аналітики чекали зростання цього показника на 1,0%.
За даними міністерства, обсяг роздрібних продажів у Японії в січні 2010 р. зріс на 2,6% в порівнянні з січнем 2009 р. Аналітики чекали зниження цього показника на 0,2%.
У порівнянні з попереднім місяцем і з врахуванням сезонних коливань роздрібні продажі в січні ц.р. в Японії збільшилися на 2,9%.
Споживчі ціни в січні 2010 р. знизилися на 1,3% в річному численні. Базові споживчі ціни в країні (в розрахунок яких не входить вартість продуктів харчування) знизилися в річному численні на 1,2%.
Нагадаємо, що в грудні 2009 р. дефляція в Японії склала 1,3%, а всього за підсумками календарного року споживчі ціни знизилися на 1,4%. Востаннє інфляція в Японії спостерігалася в 2008 р.
Аналітична довідка. Такі різноспрямовані тенденції, як досить відчутне зростання промислового виробництва, збільшення обсягу роздрібних продажів і збільшення позитивного сальдо торгівельного балансу (при перевищенні зростання експорту над зростанням імпорту) з одного боку, і дефляція з іншого боку - це щось на зразок негативного знімка кризи в умовах сучасної економіки.
Нагадаємо, що, починаючи з 1970 рр., на відміну від класичних економічних моделей, для сучасних ринкових економік розвинених країн характерне поєднання кризи з інфляцією. Отже, знову-таки, на відміну від класичних економічних моделей, для сучасних ринкових економік розвинених країн цілком можливе і поєднання зростання з невеликою дефляцією.
Таким чином, приведені Міністерством економіки Японії дані можна розцінювати як свідчення того, що японська економіка помалу виходить з кризи, і, якщо вказані тенденції не будуть обернені назад якимись іншими чинниками (наприклад, новими обвалами на крупних ринках інших країн), то японська економіка відновить зростання. Проте говорити про це твердо можна лише в тому випадку, якщо ці тенденції збережуться протягом трьох кварталів.
Звісно, через масштаби економіки Японії (2-е місце в світі за обсягом ВВП) ці дані і ці тенденції надзвичайно важливі, бо Японія, яка помалу "видужує", могла б стати локомотивом всієї світової економіки в її виході з кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас