Український ринок акцій закрився в четвер різноспрямовано на тлі погіршення зовнішньої кон'юнктури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрився в четвер різноспрямовано на тлі погіршення зовнішньої кон'юнктури

Фондовий ринок
191
Українські фондові індекси в четвер продемонстрували різноспрямовану динаміку, виявившись під тиском негативних даних зі світових фондових майданчиків. За підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" впав на 1,37% - до 1783,93 пункту, тоді як індекс ПФТС зріс на 0,6% - до 706,81 пункту.
Як повідомив агентству керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин, динаміку українського ринку в четвер повністю визначали настрої на зовнішніх фондових ринках, тоді як на інавгурацію президента України Віктора Януковича ринок не відреагував.
Як відзначив експерт, вихід негативної статистики щодо ринку праці в США чинив істотний тиск на світові фінансові ринки: європейські фондові індекси спрямувалися вниз, фондовий ринок в США відкрився істотним гепом вниз (-1,5%). За його словами, на цьому фоні учасники торгів активізували продажі по всьому спектру цінних паперів, що торгуються, унаслідок чого індекс "Української біржі", менш інертний, ніж індекс ПФТС впав.
На думку Шевчишина, різке зниження індексу "Української біржі" перед закриттям викликане емоційним чинником на тлі виходу несподівано негативної статистики щодо ринку праці в США, тому в п'ятницю можливий технічний відскок котирувань паперів, що найбільш впали.
Експерт прогнозує, що в цілому негативна динаміка продовжиться в акціях компаній ГМК, енергетики, банків.
Як відзначає аналітик, боргові проблеми Греції продовжать чинити тиск на валютні і фондові ринки по всьому світу. Крім того, в п'ятницю очікується вихід великого блоку макроекономічної статистики в єврозоні і США, яка може зробити істотний вплив на фінансові ринки, зокрема, на вітчизняні майданчики.
На "Українській біржі" в лідерах падіння в четвер виявилися акції вагонобудівників: Маріупольського заводу важкого машинобудування (-5,36%), "Луганськтепловозу" (-4,23%), Стахановського вагонзаводу (-4,11%), Крюковського вагонзаводу (-3,85%). Крім того, впали акції Полтавського ГЗК (-5,33%) і "Дніпроенерго" (-4,37%). Як відзначив А.Шевчишин, якихось фундаментальних новин щодо цих компаній не виходило, тому різке зниження зумовив кон'юнктурний дисбаланс між попитом і пропозицією.
Єдиними паперами, що встояли під тиском продавців, виявилися акції Північного ГЗК (+5,66%), ЛуАЗу (+1,04%), Ясиновського КХЗ (+0,75%), "Мотор Січі" (+0,26%) і "Мостобуду" (+0,25%).
За словами Шевчишина, торгівельні обсяги істотно вище середніх по Північному ГЗК і Ясиновському КХЗ підтверджують наявність інтересу окремих інвесторів до цих компаній, що дозволило їм закритися в "зеленій зоні".
На "Українській біржі" в четвер укладені угоди на суму 47,6 млн грн.
На ПФТС в лідерах торгів цього дня були акції Укргазбанку, "Укрнафти" і "Мотор Січі"; в цілому укладені угоди з акціями на 4,4 млн грн.
Як повідомив старший аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, на зарубіжних майданчиках українські папери торгувалися украй мляво, при цьому просіли практично всі котирування. Акції "Кернел" знизилися на 1,8%, тоді як акції "Астарти" зросли на 0,8% на незначних обсягах торгів.
На ринку євробондів у четвер також не спостерігалася особлива активність.
За словами Нестерука, більшість покупців виявляли цікавість до банківського сектора: активно купувалися бонди Приватбанку, Альфа-банку, які в результаті подорожчали. Крім того, спостерігався інтерес до коротких суверенних випусків. Євробонди НАК "Нафтогаз України" також показали позитивну динаміку і до закриття додали 0,25 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас