Американські банки підозрюються в змові на ринку золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські банки підозрюються в змові на ринку золота

1149
Ринок срібла і золота потрапив під увагу Торгівельної комісії з товарних ф'ючерсів США, вона вже оголосила, що запланувала засідання на кінець березня, щоб обговорити обмеження спекуляції на ринку ф'ючерсів на метали.
The Financial Times цитує одне з послань представника Комісії до учасників ринку: "Я знаю, що час дорогоцінний, тому моє прохання буде дуже простим і зрозумілим. Будь ласка, обмежте свої концентровані короткі позиції на ф'ючерсному ринку срібла. Це дасть дрібнішим гравцям можливість поборотися проти потужних ринкових маніпуляторів". Такі поради стали черговим жестом незадоволеності дрібних інвесторів у срібло і золото, які скаржаться на змову банків, спрямовану на заниження цін на дорогоцінні метали.
Головним "підбурювачем" газета називає галузевого експерта Теодора Батлера, чиї заклики до CFTC розібратися з ситуацією на ринку срібла звучали останні декілька років. По золоту головним активістом вважається Антимонопольний комітет із золота GATA - некомерційна організація, заснована декількома дрібними золотошукачами. Вони підозрюють, що декілька великих банків встановили контроль над непропорційно "короткими" позиціями у ф'ючерсах.
На нью-йоркській біржі Comex 42% від чистих позицій на продаж срібла припадало на 4 або менше число трейдерів, і як вважає Батлер, це дуже висока частка. "Ціни на срібло штучно занижені", - стверджує екс-брокер Батлер.
Антимонопольний комітет із золота, у свою чергу, стверджує, що існує картель банків, які торгують золотом. Вони пригнічують котирування золота, таємно позичаючи метал в Центробанків і продаючи його.
Голова GATA Біл Мерфі заявив, що не вірить, що все золото США перебуває в сховищах Федерального резерву: "Ми переконані, що ринком золота маніпулювали впродовж останніх десяти років".
Ціни на золото і срібло подвоїлися за останні п'ять років, тоді як індекс S&Р 500 демонстрував зниження. За грудень 2009 року котирування золота досягли рекордної позначки в 1200 доларів за тройську унцію і відтоді не сильно опустилися. У такій динаміці котирувань експерти з GATA бачать змову: якби ціни на золото зростали з темпом інфляції, унція коштувала б 2300 доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас