ЄЦБ не прислухався до рекомендацій економістів МВФ підвищити цільовий показник інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не прислухався до рекомендацій економістів МВФ підвищити цільовий показник інфляції

Казна та Політика
290
Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) відмовилося послідувати рекомендаціям економістів Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо підвищення цільового таргетованого рівня інфляції до 4% з поточних 2%, повідомляє агентство Bloomberg.
Представники ЄЦБ вважають, що збільшення цільового показника інфляції може завдати збитку економіці.
"Я можу лише відкинути ідею про постійне підвищення цільових інфляційних показників", - заявив член Виконавчої ради ЄЦБ, президент Бундесбанку Аксель Вебер. За його словами, такі нововведення в економіці "рівнозначні грі з вогнем".
В середині лютого головний економіст МВФ Олів’є Бланшар рекомендував центральним банкам світу підвищити таргетований рівень інфляції і не дуже стримувати її темпи на даний момент, щоб знизити вірогідність повторення рецесії.
"ЄЦБ - найжорсткіший противник інфляції зі всіх центробанків, тому не дивно, що він не дуже прихильно сприйняв ідею підвищення цільового показника інфляції", - вважає валютний аналітик UBS AG в Лондоні Джефрі Юй.
В доповіді Бланшара, підготовленій спільно з двома іншими економістами МВФ, - Джованні Дель'Аріччія і Паоло Мауро, йдеться, що регулятори мають радикально переглянути підхід до заходів з подолання великих фінансових криз, пандемій або терористичних атак.
Як одну з рекомендацій економісти МВФ запропонували центробанкам "прагнути до вищого рівня інфляції в нормальний час, аби створити простір для дій у сфері грошово-кредитного регулювання при подоланні подібних потрясінь". На даний час таргетований рівень інфляції більшості великих центробанків світу складає 2%, але МВФ радить підвищити його до 4%.
При інфляції 4% короткострокові процентні ставки поза кризою складатимуть близько 6-7%, і ЦБ зможуть різкіше знижувати їх у разі потреби, вважає Бланшар.
Однак Вебер назвав рекомендації МВФ "абсолютно марними": за його розрахунками, прискорення інфляції в єврозоні до 4% призведе до сповільнення зростання ВВП не менше, ніж на 0,5 процентного пункту. Ініційована МВФ дискусія може підірвати довіру до центробанків, додав він.
Інший член Виконавчої ради ЄЦБ Лоренцо Біні Смагі визнав погляди економістів МВФ на інфляцію "відсталими".
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке був стриманіший в своїй оцінці, він відзначив, що "розуміє аргументи МВФ, які мають свої плюси, але також несуть і певні ризики".
"Якщо ФРС скаже, що ми збираємося підняти інфляцію до 4%, як ми потім можемо бути упевнені, що вона не підскочить до 5%, 6%, 7%, і тоді на її сповільнення буде потрібно багато часу", - сказав глава американського ЦБ.
Таргетування інфляції було вперше використано центральним банком Нової Зеландії два десятиліття тому і відтоді стало одним з важливих інструментів економічної політики. В даний час цільові показники інфляції встановлюють більше 20 центральних банків великих країн світу.
ЄЦБ таргетує інфляцію з першого року свого існування, в 2003 році був встановлений поточний цільовий діапазон інфляції: від нуля до 2%. Проте, лише в одному році за останні 10 років інфляція в єврозоні потрапила в цей діапазон, останнім часом темпи зростання цін були вищими, ніж хотілося б ЄЦБ.
Багато економістів, включаючи Стівена Роуча з Morgan Stanley і лауреата Нобелівської премії Роберта Солоу, неодноразово критикували жорсткі погляди ЄЦБ на інфляцію і надмірну концентрацію на контролі цін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас