ЄБРР зазнав збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР зазнав збитків

Казна та Політика
587
Формування резервів під проблемні кредити збільшило збитки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) до 746 млн євро. У банку запевняють, що частка України в загальних втратах ЄБРР незначна, але прямі інвестиції банку у фінансовий сектор країни цього року будуть зменшені в кілька разів.
Зростання інвестицій ЄБРР торік на 7,9 млрд євро супроводжувалось збільшенням збитку на 23,9% - до 746 млн євро, повідомили вчора в ЄБРР. "Збитки стали наслідком, в першу чергу, збільшення обсягів резервування на можливі втрати в майбутньому з кредитного портфелю, а також переоцінки вартості збитків із вкладень в акціонерні капітали клієнтів ЄБРР, - зазначається в повідомленні. - Не дивлячись на певне відновлення показників вартості вкладень в акції компаній, що котируються на біржах, це знівелювало переоцінку збитків, завданих ЄБРР по портфелю вкладень в капітал компаній, що не котируються на біржах".
Віце-президент ЄБРР з фінансів Манфред Шеперс заявив, що неповернуті кредити банку склали лише 2,3% від всіх виданих позик. При цьому загальні резерви банку складають 11,5% від активів.
ЄБРР був створений в 1991 році для сприяння переходу країн, що розвиваються, до ринкової економіки. Найбільшим акціонером ЄБРР є США (10% капіталу), інші країни G7 володіють по 8,5%. З початку своєї діяльності ЄБРР інвестував 47 млрд євро власних коштів і близько 150 млрд євро спільно з партнерами і співінвесторами.
Збитки установи пов'язані, в першу чергу, з вкладеннями у фінансовий сектор Прибалтики, Казахстану та Угорщини. "Частка України дуже незначна, тому що збитки в основному йдуть через вкладення в акціонерний капітал, а в Україні частка таких інвестицій не більше 10%, - пояснив провідний радник ЄБРР в Україні Антон Усов. - По Україні сприятливіша картина, притому що у нас доки серйозне домінування інвестицій в держсектор - 75%, тоді як в приватний - 25%".
ЄБРР має намір протягом п'яти років зберегти нинішні обсяги інвестування. "Вихід з кризи буде процесом повільним, таким, що йде нерівномірно в різних країнах регіону. Дефіцит приватних інвестицій, що залучаються, відчуватиметься і далі. Як і в 2009 році, ЄБРР буде готовий надавати підтримку країнам Східної Європи в цей непростий час", - заявив керівник фінансового департаменту ЄБРР Манфред Схеперс. Інвестиції очікуються в промисловість, головним чином в поновлювану енергетику. Для цього рада директорів ЄБРР в травні має намір збільшити капітал банку на 10 млрд євро.
Експерти називають збитки ЄБРР прогнозованими і не чекають їх збільшення в майбутньому, якщо відновляться економіки країн, в яких працює банк. "На заявлені плани інвестицій збитки банку не вплинуть", - упевнений виконавчий директор ІК KBC Securities Ukraine Петро Антропов. В Україні банк має намір дотримуватися глобальної стратегії і збільшувати вкладення в енергетику та аграрний сектор, тоді як капіталізація банків буде зведена до мінімуму. "Ми вкладаємо гроші лише в ті банки, в яких упевнені. Практично всі наші візаві отримали ті ресурси, про які просили. Кандидатів на покупку ми не побачили, субборг у нас ніхто не просить, - пояснив Антон Усов. - Вливань буде на порядок менше. Але після збільшення капіталу перед банком можуть бути поставлені нові завдання".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас