Фонд повертається з весною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд повертається з весною

Казна та Політика
773
Пауза, яку Міжнародний валютний фонд узяв у відносинах з Україною на час президентських виборів, близька до завершення. Співпраця найближчим часом може поновитися, бо і новій владі, мабуть, не обійтися без дешевих грошей для виконання бюджету. У Мінфіні повідомили, що 7 березня чекають в Києві технічну місію МВФ, завдання якої - оцінити ситуацію в країні після часткової зміни персоналій при владі.
Представники фонду відвідають Україну в рамках підготовки до майбутнього візиту основної місії МВФ, від рішення якої залежать перспективи надання решти кредиту stand-by, заявив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський. Зокрема, сторони мають намір підготувати текст нового меморандуму між МВФ і українською владою.
Нагадаємо, в жовтні 2008 р. МВФ затвердив для України кредитну програму stand-by у розмірі SDR11 млрд. ($16,4 млрд.). Тоді ж МВФ виділив перший транш кредиту - $4,5 млрд., в травні 2009 р. - другий. При цьому частина другого траншу ($1,5 млрд.) була направлена безпосередньо до держбюджету для фінансування зовнішніх боргових зобов'язань. У серпні 2009 р. надійшов третій транш кредиту - $3,3 млрд. Загальна сума коштів, виділених Києву за даною програмою, на даний момент досягла $10,9 млрд.
Четвертий транш у розмірі $3,71 млрд. МВФ планував надати 15 листопада 2009 р. після третього перегляду програми двосторонніх відносин. Для його отримання українська влада зобов'язалася збалансувати бюджет і не допустити збільшення його дефіциту, законодавчо врегулювати більш незалежний статус Нацбанку, підвищити внутрішні ціни на газ, почати реформу пенсійної системи і систему оподаткування, не збільшувати соціальні виплати населенню та ін. Проте фонд припинив фінансування України, зважаючи на невиконання урядом Юлії Тимошенко більшості зобов'язань і небажання бути звинуваченими в підтримці одного з кандидатів в президенти. У грудні 2009 р. МВФ відхилив прохання уряду про додаткове фінансування в обсязі $2 млрд.
Відновлення контактів з Києвом, як і прогнозувалося, відбувається лише після завершення президентської виборчої кампанії. На думку старшого економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдара Газізулліна, завдання технічної місії фонду, яку чекають в Україні в березні: оцінити зміни в політичному ландшафті країни після обрання нового глави держави. Експерти фонду чекають зустрічі "у тому числі, з представниками команди нового президента", - вважає експерт.
Разом з тим він зазначив: "Президент в країні новий, але уряд не змінився. А МВФ працює з Кабміном і Нацбанком, а в цих інститутах присутність команди Януковича доки вельми обмежена". Що ж до перспектив відновлення співпраці, то якщо Віктору Януковичу вдасться сформувати лояльний до себе уряд, від співпраці з МВФ Київ не відмовиться, вважає аналітик. "Зараз будь-який уряд шукатиме гроші для фінансування витрат бюджету. З Фондом відносини вже налагоджені, і співпраця буде продовжена", - додав він.
Зазначимо: під час виборчої кампанії регіонали постійно критикували уряд Юлії Тимошенко за надмірне, на їхню думку, захоплення кредитами. Але це не перешкодило Віктору Януковичу після перемоги на виборах заявити, що новий Кабмін повинен буде звернутися за кредитами до іноземних партнерів "з метою подолання економічної кризи". Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що співпраця з МВФ обов'язково продовжиться. "Вибору у нас, за великим рахунком, немає. Інакше ми отримаємо колосальний тиск на обмінний курс. Необхідно також реструктуризувати нагромаджені борги, в першу чергу, в приватному секторі, а це неможливо без підтримки фонду", - сказав експерт.
Втім, розраховувати на швидке отримання грошей не доводиться: "Теоретично четвертий транш навряд чи буде отриманий до тих пір, поки не буде сформовано новий уряд. Гадаю, МВФ побажає визначитися, з ким в Києві вести переговори", - вважає експерт.
Нагадаємо: у 2009 р. держборг України виріс більш ніж на $11 млрд. і зараз близький до $36 млрд., зокрема, зовнішня заборгованість - близько $16 млрд., внутрішня - більше $10 млрд. Боргові зобов'язання, на які поширюються держгарантії, перевищили $9,5 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас