Стельмах робить ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах робить ставку

Кредит&Депозит
14181
Голова Національного банку Володимир Стельмах провів зустріч з представниками найбільших комерційних банків, на якій обговорювалися способи зниження вартості гривневих ресурсів. Одним з інструментів такого зниження в Нацбанку вважають рівень облікової ставки, яка може бути знижена до 6% річних. З серпня минулого року вона становить 10,25% річних.
Джерело в правлінні Національного банку повідомило, що глава НБУ Володимир Стельмах дав департаменту монетарної політики доручення вивчити можливість зниження облікової ставки. "Спілкуючись з банкірами, Стельмах сказав про те, що рівень ставки може бути і 6% річних", - зазначає чиновник.
Останній раз центробанк знижував свої ставки 18 серпня 2009 р. Відтоді облікова ставка зберігається на рівні 10,25%, ставка з кредитів овернайт під забезпечення - 15,5%, ставка із бланкових (незабезпечених) кредитів овернайт - 17%.
За словами джерела, Стельмах хоча і аргументував можливе зниження облікової ставки необхідністю здешевити кредити в економіку, проте декількома днями раніше на засіданні правління висловлювалося зовсім інше обґрунтування.
"Ми бачимо, що нерезиденти потихеньку починають входити в державні цінні папери (за січень-лютий вкладення нерезидентів в ОВДП збільшилися приблизно на 600 млн. грн.). Це створює небезпеку тиску на фінансовий ринок спекулятивного капіталу - через різницю ставок до України заходять великі гроші, які згодом можуть викликати необґрунтовані курсові коливання і тиск на валютні резерви НБУ", - пояснює чиновник.
Опитані фінансисти по-різному ставляться до можливості зниження облікової ставки. "Ціна грошей в економіці має бути об'єктивною і відповідати економічним потребам країни. Зараз ми украй зацікавлені в тому, аби ціни на кредити і депозити знижувалися, тому що це сприятиме відновленню внутрішнього виробництва і споживання.
За моїми оцінками, якби ставки з кредитів вдалось знизити до рівня 18-20% річних в гривні, це було б ефективною підмогою для економіки із виходу з кризи. Тому всі дії Нацбанку в цьому напрямі можна лише вітати", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Такої ж думки дотримується і радник міністра економіки Сергій Яременко, який вважає, що Нацбанк надто пізно приймає рішення. "Центробанки розвинених країн вже давно підживлюють свої економіки дешевими грошима, і ця політика дає позитивні результати. Здешевлення грошей Нацбанком повинне супроводжуватись видачею дешевших кредитів для рефінансування (довгострокових ресурсів для кредитування економіки комбанками), що підштовхне комерційні фінансові інститути до зниження відсоткових ставок", - говорить Яременко.
При цьому експерт звертає увагу на той факт, що здешевлення ресурсів НБУ обов'язково супроводжуватиметься адміністративними заходами дії на валютний ринок. "Гроші НБУ можуть почати йти на валютний ринок, тому я чекаю, що Нацбанк застосує нові обмеження до ринку. Цього не уникнути", - вважає Сергій Яременко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас