Китай допоміг сусідам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай допоміг сусідам

Казна та Політика
423
За підсумками жовтня-грудня 2009 р. ВВП Тайваню збільшився на 18,02%, завдяки попиту на високотехнологічну продукцію тайванських виробників в материковому Китаї. Зростання економіки виявилося вищим, ніж чекав уряд, який розраховував, що він складе 15,35%. У попередньому, третьому, кварталі минулого року ВВП Тайваню збільшився на 8,25%. Навіть в порівнянні з четвертим кварталом 2008 р. зростання тайванської економіки було досить високим 9,22%.
Уряд Тайваню прогнозує, що за підсумками 2010 р. тайванська економіка збільшиться на 4,72%, а експорт з успішного високорозвиненого острова злетить на 20,91%. Очікується, що індекс споживчих цін на Тайвані може зрости в 2010 р. на 1,27%, тоді як оптові ціни можуть підвищитися на 25,67%. У січні рівень безробіття на Тайвані знизився до 5,73% з 5,77% в попередньому місяці. Таким чином, ситуація на ринку праці Тайваню повільно покращується, при тому що рівень безробіття на острові і так значно нижчий, ніж в більшості розвинених економік світу.
Попри високі темпи економічного зростання, аналітики вважають, що тайванський центральний банк не підвищить базову відсоткову ставку з нинішнього рівня 1,25%, поки пізніше цього року не з'явиться більше даних, які підтвердять стійкість економічного відновлення в США.
Економіст Capital Securities в Тайбеї Хсю Куо-ан вважає, що підтримка базових процентних ставок на низькому рівні є оптимальною стратегією. "Тайвань покладається на зростання експорту, проте попит в Європі і США - дуже слабкий. Таким чином, ґрунтуючись на досвіді, уряду слід бути обережним", - вважає тайванський експерт.
На хвилі економічних успіхів Тайвань збільшив масштабні закупівлі в США. Так, управління співпраці в сфері безпеки Міністерства оборони США повідомило Конгрес про планований продаж Тайваню зброї на $6,7 млрд. До пакету озброєнь входять 114 ракет Patriot, 60 гелікоптерів Black Hawk і комунікаційне устаткування для винищувачів F-16, що є в Тайваню.
Збільшення військового потенціалу Тайванем викликає обурення в Китаю, основного ринку для тайванських експортерів, який вважає цей острів своєю бунтівною територією. Офіційний представник Міністерства закордонних справ Китаю Ма Чжаосюй заявив, що Китай введе санкції відносно американських компаній, що продовжують постачати зброю на Тайвань, не дивлячись на численні протести з боку Пекіну. Китайська сторона відклала проведення запланованих на найближчий час китайсько-американських консультацій з питань стратегічної безпеки.
Економіка Таїланду також різко зросла в четвертому кварталі 2009 р., збільшившись в жовтні-грудні на 5,8%. Аналітики зазначають, що зростання економіки Таїланду, яка здолала рецесію, також підігрівається зростанням експорту до Китаю. Квартальне економічне зростання Таїланду виявилося найшвидшим за останніх 10 років і подвоїлося, як і вважали аналітики. Таїландські експерти в сфері бізнесу прогнозують в 2010 р. збільшення потоку туристів на 7-10%. В абсолютних цифрах він досягне 15-15,5 млн. осіб.
Вішну Варатан, економіст Forecast в Сингапурі говорить, що в квітні-червні 2010 р. очікується "зростаючий тиск" на тайванський центробанк з тим, аби він підвищив базову процентну ставку з нинішнього рівня 1,25%. При цьому експерт зазначає, що політична нестабільність на Тайвані робить рішення центробанку менш передбачуваними.
Пізніше на цьому тижні суд винесе постанову відносного того, чи були активи колишнього прем'єр-міністра Таїланду Таксіну Шинаватри накопичені незаконно і чи підлягають вони конфіскації. Керівник Банку Таїланду Таріса Ватанагасе заявив, що 2010 р. був роком нормалізації базової відсоткової ставки. За його словами, у зв'язку з політичною нестабільністю ситуація може змінитися.
Експорт на зростаючий ринок Китаю залишається головним двигуном для азіатських економік. Очікується, що економіка Китаю, яка в жовтні-грудні 2009 р. збільшилася на 10,9%, в найближчому майбутньому за своїм обсягом перевершить економіку Японії і стане другою найбільшою в світі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас