Кабінет міністрів хоче заощадити час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів хоче заощадити час

Казна та Політика
585
Верховній Раді запропонували втричі зменшити термін реєстрації випуску і проспекту емісії цінних паперів. При цьому акціонерним товариствам можуть заборонити змінювати умови розміщення після початку продажу акцій і облігацій. Остання норма утруднить реструктуризацію облігаційних боргів, попереджають експерти.
Уряд запропонував змінити процедуру емісії цінних паперів. Вчора Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект #6102, що зменшує період реєстрації випуску і проспекту емісії цінних паперів акціонерних товариств із 30 до 10 днів в разі наявності базового проспекту емісії або якщо емітент протягом року вже здійснював емісію. "Потенційний інвестор отримує основну інформацію з базового проспекту. А з подальшого проспекту він отримає інформацію про випуск паперів з точки зору термінів їх обігу, прибутковості, забезпеченості", - розповів начальник управління аналітичного забезпечення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Максим Лібанов.
Після прийняття закону проспект емісії реєструватимуть в ДКЦПФР не лише відкриті, але і закриті акціонерні товариства. Втім, закритим товариствам не доведеться публікувати проспект емісії в ЗМІ.
Генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу Андрій Рибальченко сумнівається, що ДКЦПФР зможе розглядати документи для реєстрації емісії протягом лише 10 днів: "Мені здається дивним, що комісія буде так швидко приймати рішення". "Цілком можливо, що після розгляду комісія повертатиме документи на доопрацювання без вказівки причин", - вважає виконавчий директор ІК Phoenix Capital Олег Швець.
Серед іншого законопроектом пропонується встановити заборону на внесення змін до проспекту емісії після початку розміщення цінних паперів. На думку розробників документа, це дозволить запобігти зміні умов розміщень, обігу цінних паперів, порядку і форми виплати доходу з паперів після їх придбання інвесторами.
Але, за оцінками експертів, ця норма може ускладнити реструктуризацію заборгованості. Часто вона відбувається шляхом зміни умов емісії облігацій, що знаходяться в обігу. Інвестори будуть в судовому порядку безперешкодно стягувати кошти з емітентів, а в разі порушення цієї норми санкції застосовуватиме вже ДКЦПФР, побоюється Олег Швець. Ці ризики в ДКЦПФР вважають мінімальними, оскільки, за словами Максима Лібанова, проект закону, який дозволить вирішити проблему, вже знаходиться в парламенті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас