Греція розглядає нові заходи зі зниження держвидатків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція розглядає нові заходи зі зниження держвидатків

Казна та Політика
352
Уряд Греції за підсумками переговорів з делегацією Євросоюзу, що перебуває в Афінах, може прийняти рішення про нові заходи зі зменшення держвидатків, пише The Wall Street Journal.
Зокрема, розглядається можливість збільшення податку на додану вартість, що становить зараз 19%, подальше зниження виплат бюджетникам, підвищення акцизів на товари розкоші, нове підвищення податку на паливо.
Грецький уряд вже оголосив про зниження виплат працівникам бюджетної сфери в середньому на 10%, скасування низки податкових пільг, підвищення податку на паливо. Ці заходи повинні дати для бюджету ефект 8-10 млрд євро.
Делегація ЄС наполегливо пропонує Афінам прийняти додаткові кроки - ще на 2-2,5 млрд євро на рік.
В середу грецькі профспілки проводять 24-годинний страйк, протестуючи проти кроків уряду.
Рейтингове агентство Fitch знизило у вівторок рейтинги чотирьох найбільших грецьких банків, вказавши на можливість зниження якості їх активів і прибутку.
Дефіцит державного бюджету Греції перевищив торік 12,7% ВВП, що вчетверо більше від мінімальної норми, встановленої для зони євро.
Греція хоче зменшити цього року дефіцит бюджету до 8,7% ВВП, проте в інвесторів є із цього приводу серйозні сумніви.
В зв'язку з цим міністри фінансів країн ЄС раніше заявили, що вимагатимуть від Греції вживання радикальніших заходів зі зменшення держвидатків, якщо до 16 березня уряд не продемонструє ефективність вже оголошених заходів.
ЄС також зажадав від Греції реалізації програми структурних реформ, що охоплюють пенсійну систему, охорону здоров'я, держуправління.
ЄС дотримується лінії, що Греція повинна продемонструвати, перш за все, власну рішучість впоратися з бюджетною кризою, і лише після цього може бути обговорене питання про надання Греції допомоги з боку інших європейських країн.
Тим часом Греція готується розмістити найближчими днями облігації на 3-5 млрд євро з терміном обігу 10 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас