Бернанке у Конгресі підтвердить курс на збереження ставки на рівні 0% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке у Конгресі підтвердить курс на збереження ставки на рівні 0%

Казна та Політика
526
Голова Федеральної резервної системи Бен Бернанке, виступаючи в середу і четвер в Конгресі, швидше за все, спробує переконати ринок в неминучості швидкого підвищення базової відсоткової ставки і підтвердить стриману оцінку стану економіки США.
Очікування збереження американським ЦБ курсу на підтримку низької вартості короткострокових кредитів ще протягом тривалого періоду підтримали на початку тижня акції, викликавши в понеділок зростання, зокрема, індексів країн, що розвиваються.
В понеділок глава Федерального резервного банку Сан-Франциско Джанет Йеллен підтвердила, що економіка внутрішньо ще слабка і "як і раніше, потребує підтримки за рахунок екстремально низьких відсоткових ставок". "Ще не час посилювати монетарну політику, - цитує її агентство Bloomberg. - Я побоююся, що економіка продовжить зростати значно нижче за свої потенційні можливості цього року і в майбутньому".
ФРС, наполегливо продовжують повторювати її керівники, повинна спочатку побачити зростання зайнятості і стійке підвищення ділової активності і лише після цього почати посилення грошово-кредитної політики.
Дані щодо інфляції, опубліковані минулого тижня, показали, що доки заходи стимулювання ЦБ не створюють загрози ціновій стабільності. В той же час економіка США, не дивлячись на високі темпи зростання в 4-у кварталі, так і не почала створювати нові робочі місця.
Глава Федерального резервного банку Нью-Йорка Уїльям Дадлі висловив минулого тижня думку, що ЦБ повинен концентруватися саме на підтримці економіки. Останні дані свідчать про відсутність інфляційного тиску, і тому "наш фокус має бути на зростанні і робочих місцях", сказав він.
За прогнозами керівників ФРС, безробіття в 2010 році залишатиметься в середньому в діапазоні 9,5-9,7%, тобто практично на нинішньому рівні 9,7%.
Тим не менше, ринок стежить, чи не зазнає в найближчий час певних змін повторювана як заклинання формула про намір ФРС зберігати відсоткові ставки на нинішньому рівні ще протягом "тривалого періоду часу".
В середу, вважають більшість спостерігачів, жодних сигналів, що свідчать про таку зміну, чекати не варто.
Глава Федерального резервного банку Сент-Луісу Джеймс Баллерд назвав в п'ятницю очікування швидкого підвищення ставки "перебільшеними".
Ринки почали готуватися до наближення термінів підвищення вартості грошей після того, як в четвер ФРС несподівано підняла облікову ставку, за якою надаються екстрені кредити комерційним банкам.
ЦБ намагається зараз переконати інвесторів, що цей крок не є свідченням зміни його курсу, він лише "нормалізує" механізми кредитування банків і має суто технічний характер.
Дадлі охарактеризував це так: "Вважайте цей крок останнім корегуванням, прив'язаним до закінчення дії (спеціальних) кредитних програм для банків. Вважайте це елементом, пов'язаним з цими програмами, а не першим елементом нового пакету (заходів)".
В лютому закінчилась дія 4 надзвичайних програм кредитування банків. Облікова ставка ФРС використовувалася при кредитуванні банків саме в рамках цих програм, і тепер її значення практично сходить нанівець. Банки, на думку ЦБ, вже досить стійкі, аби почати згортання деяких програм підтримки
Ринки спочатку сприйняли рішення ФРС як символічний жест, що свідчить про початок реалізації exit strategy, проте потім заспокоїлися.
Інвесторів спочатку схвилювало те, що рішення підвищити облікову ставку було прийняте між засіданнями ЦБ, а згадка про можливість такого кроку прозвучала всього за декілька днів до його здійснення.
В середу Бернанке виступить з піврічним звітом в Палаті представників, а наступного дня - в Сенаті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас