"Ъ": Хабар передали до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Хабар передали до суду

Кримінал
1105
Вчора відбулося перше засідання Броварського міського районного суду у кримінальній справі, порушеній відносно колишнього заступника мера міста Вишневе (Київська область) Володимира Стужука. Його звинувачують в отриманні 2,55 млн грн. хабара за виділення земельної ділянки площею 10 га. Захист просив направити справу на додаткове розслідування, оскільки надання земельних ділянок не входить в сферу компетенції заступника мера. Проте суд це клопотання відхилив. У залі засідань був присутній кореспондент Олександр Зворський.
Перше засідання у кримінальній справі відносно Володимира Стужука проходило в Броварському міськрайонному суді, оскільки раніше всі судді Києво-Святошинського районного суду, до юрисдикції якого відноситься місто Вишневе, узяли самовиведення. Засідання мало початися о 9.30. Сам Володимир Стужук на ньому був відсутній, оскільки, за словами його адвоката Віктора Рафальського, під час перебування в СІЗО в його підзахисного погіршився стан здоров'я. На початок засідання біля будівлі суду зібралося близько 50 жителів Вишневого. Вони розгорнули плакати з написами "Допоможіть общині Вишневого зберегти 10 га землі", "Вимагаємо справедливого суду над хабарником", "Гошка (мер Вишневого Анатолій Гошко) і Стужука - у в'язницю". Два десятки учасників акції залишилися мітингувати біля входу, а решта пішли до зали суду. Нагадаємо, у вересні 2009 року заступник мера Вишневого Володимир Стужук був затриманий при отриманні хабара у розмірі 2,55 млн грн. за виділення земельної ділянки площею 10 га. Відносно нього було порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 КК ("отримання хабара в особливо великому розмірі або особою, що займає особливо відповідальне становище"). У жовтні минулого року Володимир Стужук був звільнений з посади заступника мера Вишневого. В даний час він знаходиться в Лук'янівському СІЗО.
З боку звинувачення виступив начальник слідчого управління прокуратури Київської області Артем Ситников. За інформацією прокуратури, в липні 2009 року до Володимира Стужука звернувся громадянин, зацікавлений в отриманні земельної ділянки. За словами пана Ситникова, підсудний пояснив схему передачі ділянки у власність прохача і зажадав винагороди за те, що він, використовуючи своє службове становище, "почне здійснювати дії, які привели б до досягнення цього результату". Пізніше, коли ця схема була частково реалізована, Володимир Стужук був затриманий при передачі хабара у розмірі 2,55 млн грн.
Після Артема Ситникова до суду звернувся адвокат обвинуваченого Віктор Рафальський, попросивши направити справу на додаткове розслідування. За його словами, звинувачення не вказало, які саме дії, здійснені Володимиром Стужуком, відносяться до його службових обов'язків. "У справі не вказано, які документи повинен був підготувати Стужук, і як вони відносяться до його компетенції. Що ми можемо заперечувати, якщо нас ні в чому не звинувачують?" - заявив Рафальський. За його словами, виділення земельних ділянок - сфера компетенції депутатів міськради, а не заступника міського голови.
Адвокат також попросив суд змінити Володимиру Стужуку, що знаходиться під вартою, запобіжний захід, пояснивши це станом його здоров'я. Віктор Рафальський перерахував більше десяти захворювань, якими страждає колишній заступник мера Вишневого, назвавши, зокрема, стенокардію, ішемічну хворобу серця, гіпертонічну хворобу, панкреатит і атеросклероз судин головного мозку. Після того, як адвокат повідомив про пропозицію низки депутатів міськради Вишневого узяти обвинуваченого на поруки, зала почала виказувати обурення. "З'ясувати міру обґрунтованості аргументів слідства суд зможе лише при безпосередньому розгляді справи. А всі перераховані хвороби обвинуваченого - хронічні, він хворів на них задовго до затримання. Прошу відмовити", - відповів Артем Ситников.
Вислухавши аргументи сторін, суддя Микола Рабець пішов в кімнату для нарад. В цей час на вулиці продовжувався мітинг. Його учасники дружно скандували: "Стужука на нари!" Повернувшись за годину, пан Рабець відмовив захисту в задоволенні скарги і закрив засідання.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас