"Ъ": Кредитпромбанк відкрив пункт обміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кредитпромбанк відкрив пункт обміну

Кредит&Депозит
3919
Як стало відомо "Комерсант-Україна", власники Кредитпромбанку домовились із двома десятками закордонних кредиторів, серед яких Cargill і ЄБРР, про конвертацію $400 млн попередніх позик в акції банку. Нинішні акціонери мають намір зберегти 51% акцій, для чого збільшили капітал банку на 500 млн грн. Якщо домовленості збережуться, операцію закриють до липня. Експерти зазначають, що конвертація вигідна обом сторонам операції і цей приклад наслідуватимуть інші банки.
Вчора під час позачергових загальних зборів акціонери Кредитпромбанку затвердили збільшення його статутного капіталу на 488,34 млн грн., до 1,838 млрд грн., шляхом додаткового випуску акцій. Як розповіло джерело, близьке до банку, завершена додемісія - це частина поетапного збільшення капіталу Кредитпромбанку в рамках планованого проведення реструктуризації його зовнішніх боргів.
За словами джерела, власники Кредитпромбанку ведуть складні переговори про конвертацію $400 млн різних позик (торговельне фінансування, двосторонні і синдиковані кредити) в акції. "Банки об'єдналися в декілька пулів, яким власники Кредитпромбанку пропонують стати акціонерами 49% банку. Близько 20 іноземних банків підписали рамкову угоду про реструктуризацію, і ми чекаємо закриття операції до кінця I півріччя", - уточнив співрозмовник.
За даними НБУ, на 1 січня Кредитпромбанк займав 18-е місце за активами (13,58 млрд грн.) з власним капіталом 1,22 млрд грн., статутним, - 1,35 млрд грн. Його заборгованість перед банками складала 4,04 млрд грн., у тому числі 1,94 млрд грн. - в іноземній валюті. Юридичним особам банк заборгував 1,5 млрд грн. Найбільший акціонер Кредитпромбанку - громадянин Кіпру Папунідіс Константінос - володіє безпосередньо 6,69% акцій, через Fintest Holding і Homertron Trading - 72,59%.
За декілька днів до зборів акціонерів представники Кредитпромбанку обіцяли, що Папунідіс Константінос відповість на питання про залучення інвесторів, але вчора вони відмовилися від коментарів. Серед названих джерелом банків фігурували ING, Fortis, HSBC, Sumitomo Mitsui, Cargill і Європейський банк реконструкції та розвитку. Крім того, за даними агентства Cbonds, Кредитпромбанк отримував кредити від німецьких Commerzbank, Landesbank Berlin, WESTLB, BAYERNLB, англійського Standard Bank, австрійської RZB Group, грецького Alpha Bank, японського Mizuho Corporate Bank, російського ВТБ, а також NASSAU, Anglo-Romanian Bank, Cordiant Capital, State Bank of India, Mizrahi Tefahot Bank, Banco Efisa, National City Bank.
В декількох установах підтвердили інформацію джерела, але відмовилися її офіційно коментувати. "У Кредитпромбанку давно назрівала складна ситуація з майбутніми виплатами. З січня в банку працює залучена команда юристів, яка повністю відбудувала процес реструктуризації, але не всі кредитори згодні на операцію, - говорить один з банкірів. - Багато хто не хоче, аби їхні імена фігурували серед акціонерів банку". За словами представника іншого банку, власники мають намір залишити у власності 51% акцій, тому виконують свою частину домовленості і збільшують капітал своїми грошима.
Експерти зазначають, що ця конвертація аналогічна до операції Європейського банку реконструкції та розвитку і KFW з Мегабанком, але провести її складніше через велику кількість учасників. "Такий варіант вигідніший банку. Та варто сказати, що капітал багатьох українських банків сформований в основному не грошовими коштами, а переоцінкою нерухомості, неподіленим прибутком минулих років. Тому це дуже важке рішення для кредиторів, оскільки багатьом з них заборонено інвестувати в український капітал", - підкреслює віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. А директор дирекції ринків боргового капіталу російського банку "Траст" Володимир Куцев пояснює, що середній дисконт при конвертації боргів - 15%: "Тобто на $100 млн кредиту інвестор отримує акції на $85 млн, але багато що залежить від конкретних домовленостей сторін і умов опціону. Це хороше рішення для всіх учасників операції, і такий приклад може взяти будь-який український банк нижче топ-10".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас