Мінекономіки відзначає скорочення кількості справ про порушення банкротства в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки відзначає скорочення кількості справ про порушення банкротства в Україні

262
В Міністерстві економіки України відзначають скорочення кількості порушених справ про банкротство в країні.
"Враховуючи навіть наслідки фінансово-економічної кризи, ми бачимо зменшення кількості порушених справ. Це стосується як загального виробництва, так і виробництва у справах стосовно державних підприємств", - сказав директор департаменту з питань банкротства Мінекономіки Юліан Хорунжий.
За даними Ю.Хорунжего, якщо на початку 2008-2009 рр. таких справ налічувалося відповідно 290 і 202, то на початку поточного року їх кількість зменшилася до 150. За річними показниками за 2008-2009 рр. кількість таких справ знизилася в цілому з 3330 до 2712.
В той же час він відзначив збільшення кількості справ, що порушувалися за заявою боржника. Так, протягом 2009 року цей показник збільшився з 42% від загального числа справ про банкротство до більш ніж 50%.
В свою чергу, президент Союзу кризис-менеджерів України Павло Михайліді на конференції відзначив необхідність негайної реформи законодавства про банкротство в цілому.
В розвиток цієї думки директор Центру комерційного права Валентина Данишевська відзначила, що деякі положення чинного закону про банкротство призводять до зловживань, зокрема, норми, що діють, можуть використовуватися для розтягування процедури банкротства, а також з метою довшого часу використання мораторію на задоволення вимог кредиторів.
При цьому вона пояснила, що під час введення на підприємстві процедури банкротства для боржника створюються пільгові умови, аби він міг повернути свою платоспроможність, і встановлюється мораторій на вимоги кредиторів, що на певний час звільняє боржника від розрахунків з ними. Так, між відкриттям судом справи про банкротство і його оприлюдненням в офіційній пресі має пройти не більше 10 днів, проте дані терміни часто не дотримуються, і цей термін може скласти декілька років.
Як повідомила В.Данишевська, альтернативний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедур банкротства" №5281, вже зареєстрований у Верховній Раді в минулому році, зокрема, передбачає, що оголошення про банкротство, окрім офіційної преси, повинні розміщуватися в інтернеті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас