Порошенко відсидів строк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко відсидів строк

Казна та Політика
3517
Сьогодні закінчується термін повноважень голови ради Національного банку Петра Порошенка і його заступника Ігоря Прасолова. На думку експертів, раду знов може очолити академік Валерій Геєць.
Закон про Нацбанк встановлює трирічний термін повноважень голови ради НБУ і його заступника, які обираються загальним голосуванням 14 членів ради з врахуванням голосу голови Нацбанку. Діючий глава ради НБУ Петро Порошенко, і його зам Ігор Прасолов були обрані 23 лютого 2007 р., і якщо їх повноваження завтра не будуть продовжені, рада втратить працездатність. Зв'язатися з самим Петром Порошенком вчора не вдалося, проте керівник апарату ради НБУ Станіслав Буковинський заявив, що спілкувався на цю тему з головою ради. За його словами, Порошенко має намір винести кадрове питання на наступне засідання ради, яке відбудеться найближчими днями.
Член ради, який побажав залишитися неназваним, пояснив, що поспіх може бути пов'язаний з бажанням Петра Порошенка скористатися лояльністю нинішнього складу ради, яка незабаром може зазнати змін (з частини президентської квоти). Порошенко може бути зацікавлений у збереженні цієї посади, оскільки шанси залишитися міністром закордонних справ в новому уряді у нього не найвищі. Втім, не факт, що главі ради вдасться зібрати кворум, вважає співрозмовник
За словами члена ради НБУ Василя Горбаля, найближчим часом не варто чекати якихось змін у складі ради. Депутат стверджує, що склад ради і його керівництво залишаться без змін до інавгурації президента і вирішення політичних питань у Верховній Раді. "Можливо, президент захоче змінити склад своїх представників в раді, і залежно від представництва можуть бути прийняті різні рішення", - говорить член комітету з питань фінансів і банківської діяльності ВР.
Згаданий анонімний представник ради висловив припущення, що президентська квота у складі ради Нацбанку зазнає незначних змін. "Швидше за все, із складу ради НБУ точно вийдуть Петро Саблук (якого Віктор Ющенко призначив з поваги до заслуг), Анатолій Федоренко і Микола Оніщук. Замінять їх люди братів Клюєвих і Ріната Ахметова, які, власне, і визначатимуть, хто буде новим головою ради", - заявив депутат. На його думку, вони можуть підтримати і Петра Порошенка, якщо той, у свою чергу, матиме вплив на нового главу Нацбанку.
Втім, враховуючи, що останнім часом кількість претендентів на крісло головного банкіра (в разі відходу Володимира Стельмаха на заслужений відпочинок) зменшилась до двох - Анатолія Шаповалова і Ігоря Юшка, потреба регіоналів в Порошенку некритична. "Гадаю, в цьому випадку на посаду голови ради може бути призначений нейтральний кандидат", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Таких людей в новому складі ради може залишитися двоє - Валерій Геєць, який очолював раду до 23 лютого 2007 р., і його колега по інституту економіки НАН Анатолій Даниленко.
Однак питання керівництва радою НБУ - не зовсім те, чим слід зараз займатися, вважають в Міжнародному валютному фонді. Джерело в МВФ нагадує, що, згідно із Меморандумом про економічну політику, українська влада обіцяла розглянути питання існування ради. У самому фонді переконані, що цей орган слід ліквідовувати, оскільки він порушує інституційну незалежність центрального банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас