"Ъ": НУ-НС звертається із поданням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НУ-НС звертається із поданням

Казна та Політика
1052
Вчора народні депутати фракції НУ-НС сперечалися в Конституційному суді за право президента звільняти глав облдержадміністрацій без подання Кабміну. На їхню думку, положення закону "Про місцеві державні адміністрації", що передбачає цю процедуру, а також обмежує перебування губернаторів на посаді терміном повноважень президента, не відповідають Конституції. Тим часом самі губернатори не бачать в цьому проблеми.
Подання про невідповідність Конституції деяких положень ст. 8 і 9 закону "Про місцеві державні адміністрації", зареєстроване вчора в Конституційному суді (КС), підписали 50 народних депутатів фракції "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС). Вони вказали на той факт, що дані положення обмежують повноваження голів облдержадміністрацій терміном повноважень президента, а також надають главі держави право припиняти повноваження губернаторів без узгодження із Кабінетом міністрів. "Законом 'Про внесення змін до Конституції України' від 8 грудня 2004 року внесені істотні зміни в конституційний статус президента і Кабінету міністрів в частині розширення повноважень уряду у сфері виконавчої влади та істотного звуження з цих питань повноважень глави держави", - говориться в зверненні депутатів до КС.
Як відомо, зміни до Конституції, що набули чинності 1 січня 2006 року, позбавили главу держави права звільняти глав місцевих державних адміністрацій за власною ініціативою - для цього необхідне подання уряду. Крім того, термін повноважень глав місцевих адміністрацій не залежить від терміну повноважень президента. Тим часом в законі про місцеві держадміністрації ці зміни не відображені.
"Беручи до уваги завершальний етап президентських виборів в Україні, в результаті яких на посаду вступить новообраний президент України, що може знов призвести до дестабілізації всієї системи виконавчої влади і протистояння президента і Кабінету міністрів, просимо конституційне провадження відносно нашої конституційної заяви визнати невідкладним", - зазначили в документі депутати.
Ініціатор звернення Анатолій Матвієнко чекає від суду чіткої відповіді. "Або глави держадміністрацій звільняються за поданням уряду, або без нього, - говорить він. - Оскільки зараз до виконання обов'язків приступає новообраний президент, я зацікавлений в тому, аби він змінював цих людей за поданням Кабміну".
Разом з тим губернатори не бачать небезпеки в існуванні оскаржуваних у КС норм. "Я не бачу в цьому жодної проблеми, - заявив голова Одеської ОДА Микола Сердюк. - Проблема в іншому - необхідно якнайшвидше сформувати коаліцію і новий Кабінет міністрів. Хай потім призначають нових губернаторів або залишають тих, кого вважають потрібним. Отже, проблема не у нас - проблема в тому, аби була нова коаліція".
В Партії регіонів вважають, що, подаючи таке звернення до КС, їхні колеги з НУ-НС керувалися політичною доцільністю. "Є передчуття, що їхні люди - губернатори, на яких вони впливають, - можуть бути виведені з влади, тому вони і непокояться, - сказав заступник голови комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Олександр Чорноморов (Партія регіонів). - Поки я бачу лише те, що вони хочуть вирішити питання з точки зору своєї вигоди".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас