Мінфін України збільшив кількість договорів з первинними дилерами ОВДП до 10 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України збільшив кількість договорів з первинними дилерами ОВДП до 10

Казна та Політика
432
Міністерство фінансів України уклало договори про співпрацю на ринку державних цінних паперів з 10 з 11 банків, відібраних на аукціонах як первинні дилери, повідомив Національний банк України (НБУ) в телеграмі банкам.
Згідно із нею, до восьми банків, договори з якими були укладені ще на минулому тижні, додалось ще два: націоналізований банк "Київ" і банк "Київська Русь".
НБУ нагадує, що банки, котрі підписали такі договори з Мінфіном, мають виняткове право на участь в аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
В п'ятницю Нацбанк повідомив про підписання договорів вісьмома банками: Райффайзен Банком Аваль, ІНГ Банком Україна, Ощадбанком, Ерсте Банком, Укргазбанком, УкрСиббанком, УніКредит Банком та ОТП Банком.
Як повідомлялося, Мінфін в липні 2009 року завершив підготовчу нормотворчу роботу з відбору первинних дилерів. Зокрема, він затвердив зразок договору про співпрацю на ринку державних цінних паперів. За ним, дилер бере на себе зобов'язання щоденно котирувати на фондових біржах, подавати конкурентні заявки на купівлю при їх розміщенні і забезпечувати купівлю ОВДП в обсязі не менше 3% загального обсягу їх розміщення впродовж півріччя.
В свою чергу, Мінфін зобов'язався задовольняти при проведенні розміщення ОВДП винятково заявки дилерів з моменту укладення договорів про співпрацю з шістьма первинними дилерами і враховувати їх пропозиції при складанні графіків розміщень.
Після цього був затверджений порядок відбору і функціонування первинних дилерів. За ним, після досягнення кількості дилерів шести, подальший відбір проходить щокварталу, 12 - раз на півроку.
До теперішнього часу Мінфін провів три конкурси з відбору первинних дилерів. Окрім десяти вказаних банків їх успішно пройшов націоналізований Банк Родовід.
Вперше первинні аукціони, в яких братимуть участь лише первинні дилери, пройдуть 23 лютого, а черговий аукціон з їх відбору призначений на 4 березня. Як і раніше, отримати цей статус можуть банки із статутним капіталом не менше EUR10 млн, загальний обсяг торгівлі яких облігаціями держпозики з початку 2005 року перевищив 1 млрд грн.
Мінфін продав на первинних аукціонах ОВДП в 2009 році на 18,84 млрд грн., з початку поточного року - на 4,53 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас