Гроші з майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші з майбутнього

Казна та Політика
2251
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) в січні 2010 р. перевиконала план податкових надходжень до зведеного держбюджету на 30% або на 2,6 млрд. грн. Експерти не сумніваються в тому, що виконати план податківцям вдалося за рахунок авансового вилучення обігових коштів у бізнесу.
Податкові надходження до держбюджету в порівнянні з минулим роком зросли на третину. Про це повідомив голова Державної податкової адміністрації Сергій Буряк на засіданні колегії ДПАУ минулої п'ятниці.
За даними служби, в січні 2010 р. до зведеного бюджету надійшло 11440,6 млн. грн. податків і зборів, що на 30% або на 2,6 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2009 р. З них до держбюджету перераховано 7035,8 млн. грн., а до місцевих бюджетів - 4404,8 млн. грн.
Нагадаємо, зараз доходи і видатки держави через відсутність держбюджету регулюються тимчасовим бюджетним розписом. На перший квартал 2010 р. чинний тимчасовий розпис бюджету передбачає надходження до загального фонду держбюджету податкових платежів у розмірі 21269,7 млн. грн.
В січні цього року ДПАУ вдалося залучити до загального фонду податків на суму 6 340,2 млн. грн. (100% бюджетного розпису). Приріст надходжень до січня минулого року склав 43,8% (+1932,2 млн. грн.). Зокрема, ДПАУ перевиконала план з податку на прибуток на 43,4% (+295,4 млн. грн.), на 48,8% (+30,6 млн. грн.) - з рентної плати за природний газ, що добувається, і на 18,7% (+242,7 млн. грн.) - з акцизного збору.
Згідно з тимчасовим розписом, в лютому до загального фонду бюджету планується залучити 9179,2 млн. грн., що в 1,6 разу більше, в порівнянні з минулим роком.
В податковій мають намір і надалі забезпечувати високі надходження до держбюджету. За словами Сергія Буряка, резерв для цього є: виводити економіку з тіні в ДПАУ передбачають за рахунок удосконалення законодавства і створення умов для стимулювання розвитку економіки, а не вибивання ресурсів.
Втім, на думку першого заступника глави комітету Ради з податкової і митної політики Миколи Круглова (ПР), саме за рахунок вилучення обігових коштів у бізнесу податківцям і вдалося забезпечити перевиконання бюджетного розпису. "ДПАУ виконала план надходжень до держбюджету, вичавивши з платників податків авансову оплату податку на прибуток", - сказав депутат. При цьому, за його словами, в податковій замовчують суму отриманих авансом від підприємців податків. Як повідомив Круглов, на початку січня 2010 р. сума авансових платежів з податку на прибуток перевищувала 11 млрд. грн. (раніше інший регіонал, екс-прем’єр Анатолій Кінах називав цифру 14 млрд. грн.). "Вимагаючи з місяця в місяць оплату податків авансом, співробітники фіскальних органів позбавляють підприємця обігових коштів, - розповідає Круглов. - А коли суб'єкт госпдіяльності не може сплатити податки наперед, він змушений брати кредит і платити ще і відсотки банку. У результаті, не бажаючи позбутися обігових коштів, підприємці змушені приховувати частину доходів".
Експерти вважають, що зберегти динаміку податкових надходжень до держбюджету протягом року навряд чи вдасться. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь відзначив: зібрати запланований обсяг коштів ДПАУ змогла завдяки тому, що з четвертого кварталу 2009 р. економіка країни в цілому зростає. Зростання валового внутрішнього продукту (за даними НБУ, цей показник в січні 2010 р. склав близько 7,5%) призвело до збільшення доходів від податку на прибуток.
А збільшення в січні надходжень до держбюджету від акцизного збору, за словами експерта, зумовлено підвищенням акцизних ставок на тютюнові вироби, алкоголь і бензин протягом минулого року. Надалі різкого зростання доходів до держбюджету від оплати акцизних зборів, на думку експерта, чекати не варто. Хіба що фізичний обсяг споживання продукції збільшиться в декілька разів. "А цього в 2010 р. поки не передбачається", - додав аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас