АУБ пропонує НБУ відкласти перегляд вимог до формування банками резервів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ пропонує НБУ відкласти перегляд вимог до формування банками резервів

Казна та Політика
332
Асоціація українських банків пропонує Національному банку відкласти перегляд вимог до формування банками резервів, побоюючись можливого посилення таких вимог. Про це йдеться в повідомленні АУБ.
Асоціація направила НБУ свої зауваження і пропозиції до проекту відповідного положення "Про порядок формування банками резервів під кредитні ризики".
"У випадку, якщо наслідком впровадження такого положення буде істотне збільшення сум розрахункових резервів, це може призвести до подальшої втрати капіталів банків, що є недопустимим в умовах фінансової кризи. Враховуючи це, АУБ пропонує НБУ перенести введення цього положення на якийсь час, коли стабілізується економічна ситуація в країні", - сказано в повідомленні.
АУБ, зокрема, вважає, що істотного доопрацювання в проекті положення вимагають питання визначення класу позичальника, розширення переліку забезпечення та уточнення порядку його оцінки, визначення критеріїв об'єднання в групи фінансових активів.
Глибшої деталізації в положенні, на думку АУБ, вимагають такі новини, як впровадження діапазону значень показника ризику кредитної заборгованості, а також накопичення досвіду щодо збитків по групах фінансових активів.
Асоціація відзначає, що проект положення містить норми, алгоритми, коефіцієнти ризику, що значно відрізняються від тих, що використовуються в даний час.
В зв'язку з цим, як вважає АУБ, затвердження проекту положення може призвести до значних змін в сумах розрахункових резервів банків.
Як повідомлялося, раніше Нацбанк, АУБ і асоціація "Український кредитно-банківський союз" виступили проти обліку у валових витратах банків резервів лише під безнадійну заборгованість, як це пропонувалося в проекті роз'яснення Державної податкової адміністрації до закону №1533-VI "Про внесення змін до деяких законів з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас