Новий антикризовий захід: штрафувати людей за "правопорушення в ЖКГ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий антикризовий захід: штрафувати людей за "правопорушення в ЖКГ"

Енергетика
2490
Кабінет міністрів України пропонує тимчасово заборонити нарахування пені й застосування штрафних санкцій підприємствам - виконавцям житлово-комунальних послуг на суму їх заборгованості перед газопостачальними компаніями за спожитий газ. Про це йдеться в законопроекті (№6081 від 17 лютого ц.р.) "Про антикризові заходи у сфері житлово-комунального господарства", розміщеному на сайті Верховної Ради.
Згідно з документом, також пропонується ввести спеціальний режим оподаткування комунальних підприємств, які надають житлово-комунальні послуги. Зокрема, планується дозволити підприємствам не сплачувати до бюджету суму ПДВ на вартість поставлених послуг, а зараховувати її на спеціальний казначейський рахунок і використовувати на впровадження енергозберігаючих технологій, модернізацію основних фондів тощо.
При цьому уряд пропонує ввести штрафи для громадян (від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) і посадових осіб (від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за порушення правил користування приміщеннями в житлових будинках і гуртожитках та утримання житлових будинків і прибудинкових територій, а також за самовільне переобладнання і перепланування житлових будинків і житлових приміщень, використання їх не за призначенням, псування житлових будинків, приміщень і їх обладнання.
Серед інших антикризових заходів, пропонованих урядом для подолання кризових явищ в ЖКГ, - введення штрафів для громадян (від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) і для посадових осіб (від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за ухиляння від укладення договору на надання послуги з вивезення побутових відходів.
Документом також пропонується наділити Державну житлово-комунальну інспекцію правом розглядати справи про адміністративні правопорушення у сфері ЖКГ і накладати штрафи.
Ухиляння від виконання вимог інспекції тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян (від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) і посадових осіб (від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
В законопроекті пропонується погоджувати призначення і звільнення керівників підприємств-суб'єктів природних монополій з водо- і теплопостачання з органами, що здійснюють державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас