Microsoft і Yahoo воюють із Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Microsoft і Yahoo воюють із Google

Фондовий ринок
1148
Корпорація Microsoft купує пошуково-рекламний сервіс Yahoo. Співпраця колишніх конкурентів передбачає, що сайти порталу Yahoo використовуватимуть розроблену Microsoft пошукову технологію Bing, а доходи компанії ділитимуть між собою. У США об'єднання буде завершено до кінця 2010 р., в світі в цілому - в 2012 р.
Схвалюючи операцію, Єврокомісія посилалася на результати розслідування, за яким операція "посилить конкуренцію у сфері інтернет-пошуку і пошукової реклами, оскільки дозволить Microsoft стати серйознішим конкурентом Google". Мовляв, якщо скласти показники Microsoft і Yahoo, на них в сукупності припаде менше 10% пошукового ринку Євросоюзу, тоді як Google контролює 90%. На ринку США Microsoft і Yahoo трохи сильніші.
Альянс передбачає відмову Yahoo від використання власної пошукової системи на користь зручнішої і сучаснішої пошукової системи Bing і передачу Microsoft ексклюзивної ліцензії на пошукові технології. Компанія Yahoo зможе продавати рекламу також на сторінках веб-сервісів корпорації Microsoft. Від такого об'єднання виграють клієнти обох компаній - і користувачі, які отримають зручніший пошук, і рекламодавці, які зможуть розширити кількість рекламних майданчиків для публікації своїх оголошень.
Угода розрахована на 10 років. Впродовж перших п'яти Yahoo отримуватиме 88% доходів, які збиратимуть її сайти. Потім Microsoft зможе позбавити Yahoo ексклюзивних прав на продаж реклами на своїх сайтах, і в цьому випадку Yahoo отримуватиме вже 93% виручки від спільного пошукового бізнесу. З іншого боку, Yahoo зможе в односторонньому порядку зберегти цю ексклюзивність, проте в цьому випадку її частка в доходах складе вже 83%.
Microsoft зобов'язалася узяти на роботу мінімум 400 співробітників Yahoo і платити їм не менше, ніж своєму персоналу. Крім того, перші три роки Microsoft виплачуватиме Yahoo по $50 млн. на рік. Якщо Microsoft захоче продати свій пошуковий бізнес, Yahoo отримає переважне право придбання і право на останню пропозицію при придбанні.
Компанії повинні підписати остаточну угоду 27 жовтня, але операція може бути розірвана до 29 липня. В майбутньому Yahoo отримає право розірвати операцію в разі, якщо співвідношення доходів і кількості пошукових запитів (revenue per search, RPS) за звітний рік буде на певний (напевно невідомо, на який) відсоток нижчим, ніж в Google. Іншою підставою для розірвання угоди може стати зниження сумарної частки компаній на ринку пошуку нижче певної планки. Керівництво Microsoft і Yahoo випромінює оптимізм відносно перспектив свого партнерства. Гендиректор Yahoo Керол Бартц пообіцяв, що обидві компанії створять "проривний пошуковий альянс".
"Співробітництво компаній дозволить об'єднати інновації і досвід Yahoo з сучасними технологіями Microsoft і запропонувати користувачам і рекламодавцям найбільш оптимальне поєднання досвіду двох лідерів ринку", - стверджує він.
Гендиректор Microsoft Стів Балмер погодився з оцінкою глави Yahoo. "Я вірю, що разом Microsoft і Yahoo сприятимуть активнішому розвитку інновацій у сфері інтернет-технологій, що напевно оцінять наші користувачі, рекламодавці і власники веб-сайтів. Разом Microsoft і Yahoo нададуть більший вибір, кращу ціну і передові розробки нашим споживачам, а також рекламодавцям і видавцям", - обіцяє він.
Експерти зазначають, що альянс Microsoft з Yahoo забезпечить поширення пошукової системи Bing, а корпорація Microsoft отримає при цьому можливість стати другим після Google гігантом, що надає послуги пошуку в інтернеті. В той же час Кріс Грін з компанії DMG Europe сумнівається, що Microsoft зможе відібрати в Google істотну частку пошукового ринку: "Ця операція дає Microsoft помітнішу частку у сфері інтернет-реклами, але він все одно на багато миль відстав від Google. Технічно Bing від Microsoft - дуже хороший движок, але ним ніхто не користується, він зараз не заробляє грошей. Операція з Yahoo перетворить його на непоганий і прибутковий пошуковий движок номер два в світі. Але аж ніяк не на Google".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас