"Ъ": Підйом за планом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підйом за планом

Казна та Політика
1116
Українські підприємства повинні збільшити в 2010 році сплату податків і зборів до державного бюджету на 35%. Про таке зростання плану податкових платежів - майже на 40 млрд грн. - в п'ятницю попередив підприємців голова Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Буряк. Податківець розраховує на приховані резерви бізнесу у розмірі 30 млрд грн. Але цього буде недостатньо для різкого зростання доходів бюджету, оскільки борг із відшкодування ПДВ і авансові переплати з податку на прибуток вже досягають майже 24 млрд грн., вважають експерти.
В п'ятницю під час засідання розширеної колегії голова Державної податкової адміністрації Сергій Буряк заявив, що уряд поставив перед податківцями нелегкі завдання. За тимчасовим розкладом Мінфіну, в 2010 році очікується збільшення податкових платежів до держбюджету на 35% - до 150,6 млрд грн. Зокрема, податку на прибуток повинні зібрати в 1,3 рази більше, ПДВ - в 1,2 рази, акцизу - в 1,5 рази. "Резерви зі збору податків складають 30 млрд грн. на рік, але для їх залучення до бюджету необхідна додаткова законодавча регламентація адміністрування ПДВ і податку на прибуток", - сказав Буряк.
В I кварталі податківці повинні зібрати 21,27 млрд грн., у тому числі в лютому - 9,17 млрд грн. (у 1,6 рази більше, ніж в лютому 2009 року) за рахунок сплати податку на прибуток за рік.
Слід зазначити, що в 2009 році ДПАУ не виконала план зі збору ПДВ (-3,69 млрд грн.) і податку на прибуток (-9,27 млрд грн.). Сергій Буряк в п'ятницю визнав, що падіння платежів склало 6% (до загального фонду держбюджету зібрано 100 млрд грн.), але підкреслив, що в Нідерландах і Чехії скорочення склало 10-15%, а в Росії і країнах Балтії - 20-25%. "Покращено інструментарій адміністрування податків, внаслідок чого вдалося потіснити тіньовий сектор", - пояснив глава ДПАУ.
В податковій адміністрації визнали, що стримувати зростання доходів держбюджету будуть високий рівень авансових переплат з прибутку (3 млрд грн.) і борг перед підприємствами із відшкодування ПДВ (понад 20 млрд грн.). "Сума ПДВ зросла з 12 млрд грн. на 1 січня 2008 року. Десь 25% викликають у нас сумніви", - сказав Буряк. Секретаріат президента раніше звинувачував ДПАУ в тому, що авансові переплати на 1 грудня 2009 року досягли 11,79 млрд грн., заборгованість із повернення ПДВ - 19,37 млрд грн. (у тому числі 5,43 млрд грн. прострочених сум). Ці чинники експерти називають найбільш ризиковими для виконання держбюджету. За словами старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, очікування Мінфіну завищені, адже зібрати податки хоч би в обсягах минулого року буде проблематично. "У 2009 році в підприємств були якісь накопичення, але з врахуванням авансів і невідшкодування ПДВ грошей в бізнесу зараз немає, тому 30-процентне зростання дуже оптимістичне при зростанні економіки в найкращому випадку на 7%", - зазначив аналітик. За оцінками Дубровського, збільшення доходів бюджету в 2010 році може викликати лише інфляція.
За матеріалами:
ІЕЕ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас