ЖЕКи не пустять боржників за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЖЕКи не пустять боржників за кордон

Казна та Політика
1735
Якщо ви не платите за "комуналку", закордонні курорти вам найближчим часом не світять. ЖЕКи перейшли від слів до справи. Окрім того, що зараз масово відключають за борги електрику, так ще і обмежують свободу пересування. Неплатникам не видаватимуть закордонного паспорта і вже завертають на кордоні. Все - за рішенням суду.
В Управлінні житлового господарства "Хрещатик" запевняють, що цей захід виявився найефективнішим. "Ми обслуговуємо будинки на Басейній, Хрещатику, де живуть небідні люди. Вони подорожують регулярно, а платити за "комуналку" вважають необов'язковим. Їхні борги можуть досягати 12 тисяч гривень", - розповіла головний майстер КП Галина Яворська. Говорить, спочатку присилали попередження, але потім зрозуміли, що позбавити "закордонок" буде болючіше. За її словами, суд задовольнив декілька позовів, і доки власники не заплатять борги на 8-11 тисяч гривень, не виїдуть з країни. "А в одній квартирі лише побачили повістку, відразу заплатили", - говорить Яворська. В ЖЕКу №502, що на Куренівці, також активно використовують цей метод: "Вже подали списки боржників до ОВІРу, аби їм паспорт не видали". В ОВІРах доки нікому не відмовляли в паспорті, але це справа часу. "За рішенням суду ми дійсно тепер не видаватимемо паспорти боржникам, які прийдуть їх переоформити або замовити новий", - пояснив нам начальник прес-служби ГУ МВД в Києві Володимир Поліщук.
За словами начальника столичного розрахункового центру Станіслава Каплуненка, ЖЕКи подають до суду і просять радикальних заходів, лише якщо люди не платять систематично, а борг перевищує 10 тисяч гривень: "Але ЖЕК може узяти вас на олівець, якщо ви заборгували і 2 тисячі гривень". За його словами, ЖЕК просить в суду різне покарання для боржника - когось краще позбавити поїздок до Туреччини, а у когось заарештувати машину. "Недавно був випадок з моїм знайомим. Він не зміг продати машину, тому що вона виявилася арештованою за комунальні борги. Дізнався він про проблему від нотаріуса, адже не проживав за місцем прописки і не з'явився до суду", - розповідає Каплуненко.
"Список невиїзних у нас за останній час збільшився в рази, але хто вони - боржники із "комуналки", неплатники аліментів - точно не знаю", - сказала нам керівник прес-центру Держприкордонслужби Ольга Перехрест.
Юрист Світлана Коломієць говорить, що дії ЖЕКів законні - якщо суд вирішить, то можуть і майно заарештувати, і закордонний паспорт не видати: "У Конституції є стаття, що забороняє обмежувати свободу пересування. Але заборона через борги - тимчасова, так що все законно". Її колега Роман Марченко радить ходити на суди: "Якщо вам нічим платити, ви зможете домовитися про відстрочення і переконати суд, що карати вас не треба".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас