Науковці виявили зону мозку, котра примушує людину боятись втратити гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Науковці виявили зону мозку, котра примушує людину боятись втратити гроші

622
Неврологи з Каліфорнійського технологічного інституту виявили в мозку людини ділянку, що відповідає за страх втратити гроші. В центрі уваги науковців виявилася багатофункціональна структура під назвою мигдалеподібне тіло (Amygdala).
Для дослідження притягувалися, окрім здорових добровольців, дві жінки, які страждають від рідкого генетичного захворювання. У однієї пацієнтки "мигдалина" була уражена повністю, в іншої - наполовину. Відповідно до віку жінок (42 і 23 роки) з решти добровольців сформували дві контрольні групи по шість осіб.
Опитування виглядало як економічна гра на кшталт "Монополії", що включала різні можливості грошових авантюр. Як пише інтернет- ресурс, пацієнти з дисфункцією мигдалеподібного тіла "розкошували" набагато частіше, ніж здорові суб'єкти того ж віку і освіти, що брали участь в досвіді. За словами неврологів, двоє хворих демонстрували вражаючу байдужість до перспективи збитку в порівнянні з контрольною групою.
На думку експериментаторів, дисфункція даної ділянки мозку не підсилює схильність до ризику, але саме знижує здатність людини уникати збитку. "Страх втратити гроші поширений повсюдно і добре вивчений поведінковою економікою, але це, здається, унікальний випадок, коли в піддослідних він відсутній повністю", - говорить Бенедітто де Мартіно, практикант інституту і провідний автор статті.
Колеги де Мартіно по університетському коледжу Лондона не так давно вже заявляли, що мигдалеподібне тіло відповідає за прояв великодушності. Взагалі ця ділянка мозку, як неодноразово з'ясовувалося, керуєшироким інтуїтивно-емоційним спектром - від патологічного страху і відчуття провини до дискомфорту, що викликається дитячим плачем.
До речі, парадоксальні висновки про роботу людського мозку зробили американські вчені. Людський мозок постійно думає і аналізує дані. Проте найоптимальніші рішення мозок приймає лише тоді, коли людина знаходиться в несвідомому стані.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас