Світ, що розвивається, недоотримає допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ, що розвивається, недоотримає допомоги

Казна та Політика
182
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка об'єднує 30 найбільш розвинених держав світу, звинувачує своїх членів в порушенні зобов'язань перед країнами, що розвиваються. За розрахунками ОЕСР, в 2010 р. обсяг допомоги країнам, що розвиваються, складе $107,4 млрд., тоді як розвинені країни повинні були виділити $128,1 млрд.
Хоча в 2010 р. країни, що розвиваються, отримають на $27 млрд. більше в порівнянні з 2004 р., це на $21 млрд. менше, ніж держави-донори обіцяли. Через кризу, яка зменшила обсяг національних доходів розвинених країн нижче передбачуваного рівня, не буде виплачено $4 млрд., тоді як $17 млрд. не буде отримано унаслідок прямого порушення міжнародних зобов'язань.
На саміті в шотландському місті Гленіглз в 2005 р. 22 країни - члени ОЕСР, у тому числі 15 держав Євросоюзу, обіцяли збільшити матеріальну допомогу слаборозвиненим державам. Багаті країни-донори з Європейського Союзу зобов'язалися до 2010 р. відраховувати мінімум 0,51% свого національного доходу країнам, що розвиваються. Допомогу країнам Африки до 2010 р. передбачалося подвоїти.
Дев'ять із 15 держав Євросоюзу з честю виконали і перевиконали свої зобов'язання із надання допомоги країнам, що розвиваються. Швеція і Люксембург в 2010 р. виділять країнам, що розвиваються, 1% свого національного доходу. Міжнародні зобов'язання виконали також Данія (0,83% національного доходу), Бельгія (0,7%), Великобританія (0,56%), Фінляндія (0,55%), Ірландія (0,52%), Іспанія (0,51%). Інші країни, що не входять до ЄС, такі як США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, які узяли на себе різні зобов'язання, їх виконають.
Однак шістка інших багатих держав Європейського Союзу в 2010 р. планує відраховувати країнам, що розвиваються, менше встановленого рівня 0,51% національного доходу. Свої зобов'язання порушують Франція (0,46% національного доходу), Німеччина (0,4%), Австрія (0,37%), Португалія (0,34%), Греція (0,21%) і Італія (0,2%). Тим часом, міністерство з питань економічного співробітництва та розвитку ФРН заявило, що уряд Німеччини не відмовляється від поставленої мети до 2015 р. виділяти на допомогу розвитку 0,7% об'єму ВВП. З країн, що не входять до ЄС, найменше допомагає бідним країнам Японія, виділяючи на це лише 0,2% свого національного доходу.
Голова Комітету допомоги розвитку (Development Assistance Committee) країн-донорів Екхард Дойчер заявив, що хоча обсяг допомоги було істотно збільшено, проте "невиконання зобов'язань, зокрема Австрією, Францією, Німеччиною, Грецією, Італією, Японією і Португалією призведе до того, що загальна допомога буде істотно меншою, ніж ми обіцяли". "Ці зобов'язання були узяті і неодноразово підтверджені главами урядів, і важливо, аби вони були дотримані повною мірою", - наполягає Дойчер.
"Заспокоює, що головні донори усвідомлюють свою міжнародну відповідальність", - заявив генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа, який також закликав членів організації виконати зобов'язання перед світом, що розвивається.
Британська благодійна організація Oxfam називає порушені обіцянки скандалом. За даними ОЕСР, хоча більшість держав-донорів тримають своє слово, невиконання зобов'язань цілою низкою інших країн призведе до того, що Африка додатково отримає не $25 млрд., а лише $12 млрд.
Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун приєднався до обурень Oxfam. "Я не вірю, що можуть бути якісь виправдання за відмову в грошах, обіцяних бідним людям на нашій планеті", - заявив британський лідер. Браун пообіцяв разом з Європейським Союзом і Канадою, що головує в "великій вісімці", розробити таку систему, яка в майбутньому не дозволить порушувати узяті перед країнами, що розвиваються, міжнародні зобов'язання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас