Переможці ділять трофеї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переможці ділять трофеї

3932
За умови, що регіоналам вдасться переформатувати існуючу коаліцію. За інформацією "ЭИ", окрім Мінфіну і Мінекономіки, люди Віктора Януковича хочуть отримати контроль над Нацбанком, Держфінпослуг і Держкомісією з цінних паперів.
Регіонали, здається, змирилися з необхідністю пожертвувати гуманітарним блоком уряду, кріслом спікера і Держмитницею на користь НУ-НС, якщо більшість нашоукраїнців приймуть рішення вийти з коаліції, що діє, і увійти до нової більшості з ПР і Блоком Литвина. "НУ-НС " дуже ідеологічна фракція, тому контроль за гуманітарними сферами для нас важливий", - говорить представник цієї фракції Олесь Доній. За собою ж регіонали мають намір залишити прем'єрське крісло, Мінфін, Мінекономіки, НБУ, Держфінпослуг і Держкомісію з цінних паперів. "В Партії регіонів досить сильний фінансово-економічний блок, тому ПР цікавиться цим напрямом", - сказав лідер депутатської групи "За Україну" у фракції НУ-НС В'ячеслав Кириленко. Що стосується позицій глави Фонду держмайна, Мінпромполітики і Мінтрансу, то щодо цих відомств остаточного розуміння у сторін немає.
Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз", швидше за все, повернуться в сферу впливу близьких до Віктора Януковича Юрія Бойка та Дмитра Фірташа. Джерела в ПР стверджують, що у внутрішньопартійному середовищі регіонали вже давно почали ділити крісла у фінансово-економічному блоці уряду і регуляторних органах. Особливість цих процесів - протидія груп впливу в ПР, які ведуть між собою боротьбу не менш агресивну, ніж із зовнішніми опонентами з того ж БЮТ. Результатом цієї боротьби стало ослаблення позицій групи Миколи Азарова, який до недавнього часу одноосібно претендував на посаду прем'єра. Інформовані депутати стверджують, що проти призначення Азарова керівником уряду виступають групи Ріната Ахметова і братів Клюєвих, які давно не можуть порозумітися з главою виборчого штабу Віктора Януковича.
Бізнесмени не проти бачити прем'єром Сергія Тігіпка, який зараз користується підтримкою новонаверненого спонсора ПР - Ігоря Коломойського. "Якщо Янукович на це погодиться, то, вочевидь, намагатиметься максимально скоротити вплив прем'єра на інші міністерства і відомства", - говорить один з депутатів ПР. Тому віце-прем'єром у Сергія Тігіпка, з великою часткою вірогідності, може стати саме Микола Азаров. За однією з версій, Миколі Яновичу доручать підібрати керівництво Мінфіну і Мінекономіки, які очолять, - відповідно - перший заступник голови бюджетного комітету Ради Володимир Макеєнко і міністр економіки тіньового уряду Ірина Акімова. За іншою версією, Азаров лише займатиметься Мінфіном і Мінекономіки, але призначати туди людей не буде - аби уникнути протистояння між прем'єром і віце-прем'єром з питань бюджету, а також збільшити вплив самого Януковича на уряд. В цьому випадку главою Мінфіну може стати депутат-регіонал Василь Горбаль, а главою Мінекономіки - інший парламентар, Ігор Прасолов.
Втім, говорять, що сам Ігор Миколайович, що свого часу обіймав посаду президента ПАРД (асоціації реєстраторів), не проти очолити Держкомісію з цінних паперів. Що ж до регуляторів фінансового ринку, то тіньовий глава НБУ Сергій Льовочкін не має наміру зберігати цю посаду в реальній владі. "Навіщо мені це, якщо є Секретаріат президента?" - поставив він риторичне запитання.
За версією інсайдерів, главою НБУ до формування нового уряду залишиться Володимир Стельмах, а потім його змінить нинішній перший заступник Анатолій Шаповалов, який тривалий час працював заступником Миколи Азарова в Мінфіні. "Влітку, коли йшла мова про широку коаліцію між БЮТ і ПР, Нацбанк відходив до групи Азарова. Микола Янович бажає зберегти вплив на НБУ і зараз", - стверджує один з депутатів від ПР. За його ж словами, в Держфінпослуг залишиться нинішній глава комітету Віктор Суслов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас