"Ъ": Підвищено вимоги до керівників проблемних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підвищено вимоги до керівників проблемних банків

792
Вчора на сайті Верховної ради були оприлюднені зміни до "Положення про сертифікацію осіб на право здійснення тимчасової адміністрації і ліквідації банку", затверджені постановою НБУ №723. Документ, який набере чинності 20 лютого, посилює вимоги до претендентів на отримання сертифікатів адміністраторів і ліквідаторів. Зокрема, тепер вони повинні мінімум п'ять років пропрацювати в банківській системі, у тому числі три роки - на керівних посадах, і не мати досвіду доведення до банкрутства банку або іншої установи.
Крім того, щоб отримати сертифікат, кандидат має надати Нацбанку дві рекомендації про бездоганну ділову репутацію. При цьому спеціальна комісія НБУ зможе анулювати сертифікат, якщо експерт двічі відмовиться від пропозиції центробанку зайнятися санацією запропонованих банків. Співробітники НБУ звільнені від оплати проведення сертифікації.
Зараз ліквідовуються 14 банків, в 11 з них працює тимчасова адміністрація. Експерти кажуть, що з врахуванням проблем, які накопичилися у деяких банках, кількість тимчасових адміністрацій зростатиме, а регулятор не має співробітників "на лаві запасних", щоб санувати всі проблемні установи. "Звичайно, такі вимоги абсолютно правильні", - підкреслює колишній адміністратор банку "Гарант", ліквідатор ОЛБанку Олександр Болдирєв. Додаткові рекомендації двох банкірів підтверджують авторитет кандидата, але для повноцінного адміністрування санатор повинен мати досвід керівництва як мінімум великою філією банку, уточнюють банкіри. "Лише людина, яка володіє досвідом і знаннями в області організації роботи банківського бізнесу, може гідно здійснювати діяльність на посту адміністратора або ліквідатора", - упевнений колишній тимчасовий адміністратор банку "Причорномор'я" Юрій Шевцов.
За словами банкірів, причиною посилення вимог з боку НБУ послужили випадки злочинного адміністрування особами без відповідних навиків. "Є приклади, коли адміністратором призначали юриста або економіста одної з філій банку. Як він може здійснювати роботу? - дивується Шевцов. - Одні люди йдуть в бізнес, аби самостверджуватися, інші - для заробітку. Але в банку ми повинні не заробляти, а виконувати роботу НБУ".
В Нацбанку розповіли, що у вересні минулого року комісія НБУ анулювала ліцензії колишніх адміністраторів банків "Європейський" і "Національний стандарт" Романа Кудрицького і Георгія Шушпанова "за неналежне виконання зобов'язань, що призвело до порушення законодавства". Джерело в банківському нагляді НБУ стверджує, що ці особи вивели з банків всі ліквідні активи, видавши кредити афілійованим з власником банку структурам і фізичним особам, що послужило причиною порушення відносно них кримінальних справ. Обидва колишні адміністратори подали до суду на НБУ, вимагаючи повернути сертифікат і відновити діяльність. Один з них вже виграв суд першої інстанції, надавши інформацію, що була банківською таємницею. Тому тепер р. V положення доповнено зобов'язанням санатора "не розголошувати інформацію з обмеженим доступом".
Головна особливість санації банку - конструктивний діалог з його власниками, говорять банкіри, тому НБУ має взяти до уваги мотивовану відмову експерта від санації того чи іншого банку. "Коли тебе рекомендують на посаду, а у тебе є конфлікт інтересів з власниками банку, бо вони хотіли поставити свою людину, але Нацбанк їм це зробити не дав, і у тебе немає конструктивних відносин з власниками, то краще в банк не заходити. Конфлікт лише посилиться", - упевнений Юрій Шевцов. Часту зміну адміністраторів у банках банкіри пояснюють вимогами власників установ призначити свою людину.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас