Уряд пропонує надати ДПАУ функцію контролю над виплатами внесків до державних цільових фондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує надати ДПАУ функцію контролю над виплатами внесків до державних цільових фондів

Казна та Політика
603
Кабінет міністрів України пропонує виключити Пенсійний фонд і Фонд обов'язкового соціального страхування до переліку контролюючих органів і покласти функцію із контролю над виплатами внесків до державних цільових фондів на Державну податкову адміністрацію України (ДПАУ).
Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно консолідації в одному контролюючому органі виконання функцій із здійснення контролю над повнотою і своєчасністю здійснення збору на обов'язкове державне пенсійне страхування і внесків на обов'язкове державне соціальне страхування" (№6076) Кабінет міністрів зареєстрував в середу в парламенті.
"Органи державної податкової служби зобов'язані забезпечувати збір страхових внесків, контролювати правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків", - говориться в тексті документа.
Крім того, за проектом закону, органи державної податкової служби мають право в порядку, визначеному законодавством, проводити планові і позапланові виїзні перевірки сплати і цільового використання суб'єктами підприємницької діяльності збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків.
В той же час органи державної податкової служби формою і в терміни, визначені законом, направляють страхувальникам, що мають недоїмку, вимогу про її сплату. Чинним законодавством дане зобов'язання закріплене за територіальними органами Пенсійного фонду.
В свою чергу, страхувальник в разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, вказаної у вимозі про її сплату, погоджує її з органами державної податкової служби в порядку, встановленому законом, а в разі неузгодження вимоги з органами державної податкової служби має право на оскарження вимоги в судовому порядку.
Чинне законодавство зобов'язало вказані процедури погоджувати з територіальним органом Пенсійного фонду аж до обов'язкового письмового повідомлення даного органу про оскарження вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або в судовому порядку протягом трьох робочих днів з дня звернення до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або суду.
Згідно із законопроектом, з переліку контролюючих органів, передбаченого законом "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами", виключаються органи Пенсійного фонду і Фонду обов'язкового соціального страхування.
Як повідомляється в пояснювальній записці до документа, він покликаний вирішити проблеми неузгодженості дій контролюючих органів у сфері загальнообов'язкового державного страхування при здійсненні ними перевірок суб'єктів підприємницької діяльності. "Тобто, такі перевірки проводяться відповідними органами з розбіжністю в часі, що негативно позначається на підприємницькій діяльності" - говориться в поясненні до документа.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас