ОПЗ в збитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЗ в збитку

Казна та Політика
425
Одеський припортовий завод не виправдав очікувань свого господаря - Фонду держмайна. Замість прибутку завод показав понад 2 млн. грн. збитків за результатами минулого року. Експерти пов'язують це з падінням продажів такого продукту, як аміак, на якому спеціалізується хімпідприємство.
Минулий рік один з лідерів азотної галузі Одеський припортовий завод завершив зі збитком у розмірі 2,444 млн. грн., а значить, з негативною рентабельністю. Ще в середині минулого року ФДМ, який управляє заводом, затвердив фінплан, згідно з яким показник прибутковості, незважаючи на кризу, мав скласти не менше 2,5%, а чистий прибуток підприємства - 72,8 млн. грн. При цьому фонд передбачав, що дохід акціонерного підприємства буде не менше 3,064 млрд. грн., чистий дохід - 2,944 млрд. грн. Всі очікування відомства, яке управляє товариством, не виправдалися. Погіршення фінансових результатів ОПЗ могло бути істотнішим, коли б не підсумки четвертого кварталу.
В цей період завод заробив понад 63 млн. грн. чистого прибутку, що пояснюється стійко високим попитом на карбамід, а також позитивною рентабельністю продукту у зв'язку з пільговою ціною на газ для підприємств цього сектора. Вважається, що завод має найнижчий показник собівартості в галузі через нульову транспортну складову, а також низькі коефіцієнти витрати газу при виробництві аміаку. Останній є вихідним продуктом для виробництва сечовини. Треба відзначити, що ОПЗ - друге підприємство, що повідало про свої фінансові результати за минулий рік. Першим відзвітувало про торішні збитки ЗАТ "Північнодонецьке об'єднання "Азот". Втрати компанії склали 200,369 млн. грн. В цілому галузь збідніла більш ніж на 2 млрд. грн. в 2009 р.
Негативну рентабельність підприємство показало вперше за шість останніх років. На самому заводі це пояснюють поганою кон'юнктурою цін на аміак. Адже підприємство завжди було орієнтоване, в першу чергу, на продаж цього продукту на експорт. Протягом минулого року менеджмент так і не запустив у роботу другий агрегат аміаку, що виробляє товарний аміак. "Ми не бачили в цьому необхідності, бо ціни на продукт були несприятливими для нас. У зв'язку з туманними перспективами щодо здешевлення газу в другому кварталі ми вважаємо передчасним збільшення виробництва товарного аміаку цього року", - говорить директор і голова правління ОПЗ Валерій Горбатко.
За даними аналітиків, зараз аміак дозволяє ОПЗ мінімально заробляти на цьому добриві, бо його собівартість не перевищує $290 за 1 т, тоді як його котирування на умовах FOB в порту "Південний" коливаються в межах $295-310 за 1 т. Але попит, як і зростання цін, дуже нестійкий, щоб говорити про надійність цього товару з точки зору прибутковості. "Дорожчання аміаку на світовому ринку носить епізодичний характер і більше пов'язане з морозною погодою в Росії та Україні", - вважає Дмитро Гордійчук, начальник департаменту АПК і хімпромисловості "Держзовнішінформу".
Таким чином, заробляти ОПЗ буде і в поточному році переважно на сечовині, яка приблизно дорівнює за вартістю аміаку, але нижча від нього за собівартістю виробництва. Внаслідок цього маржа карбаміду на ОПЗ складає не менше $60 на тонні. Це дає підстави вважати, що ОПЗ закінчить перший квартал цього року навіть з більшим прибутком, ніж останній квартал 2009 р. "Ми прогнозуємо, що перші три місяці 2010 р. ОПЗ закінчить з прибутком в розмірі не менше 70 млн. грн. Надалі його фінрезультати залежатимуть від світової кон'юнктури на ринку добрив (в цілому очікується позитивна динаміка), а також від ціни на природний газ, яка поки остаточно не визначена", - говорить аналітик групи компаній ТАСК Вадим Ємець. На прибутковість очолюваного ним підприємства в поточному кварталі сподівається і президент ЗАТ "Північнодонецьке об'єднання "Азот" Олексій Кунченко. "Будемо в плюсах, а далі поглянемо на вартість газу, яка буде у хіміків", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас