"Ъ": "Надра" розкручує депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Надра" розкручує депозити

Кредит&Депозит
6138
Позбавлений мораторію проблемний банк "Надра" відучора підняв удвічі ставки за гривневими депозитами - майже до 22,5%. Таким чином банк планує втримати своїх клієнтів і залучити нових. Враховуючи, що банк не видає кредити, йому буде складно платити високі ставки, кажуть учасники ринку.
Через три робочі дні після скасування річного мораторію банк "Надра" оголосив про підвищення ставок за депозитами. Досі по залишках пролонгованих вкладів фізичних осіб банк платив всього до 10% в гривнях і 4% - в доларах США. Тепер всі вкладники зможуть розраховувати на отримання через рік за депозитом в гривнях 19,5%, в доларах - 9,5%, в євро - 8,5%. Нинішні клієнти банку отримають більше: 1% бонусної ставки за пролонгацію вкладу на строк до року, 2% - за конвертацію з іноземної валюти і банківських металів в гривні. Виплата нарахованих відсотків без обмежень обіцяна вже з березня.
Прес-служба банку "Надра" не змогла повідомити, за рахунок яких коштів планується виплачувати підвищені депозитні ставки, відзначивши, що зростання відсотків за кредитами не буде: "Ми зараз не кредитуємо, отже, у даному контексті про ставки за кредитами не йдеться". Не варто турбуватися і нинішнім позичальникам - ще в 2008 році парламент заборонив банкам підвищувати ставки за кредитами в односторонньому порядку.
Зі звіту банку випливає, що в минулому році він збільшив чистий процентний дохід на 371 млн грн. - до 1,48 млрд грн., зокрема за рахунок зниження виплат за депозитними ставками на 161 млн грн. Кредитний портфель банку (24,79 млрд грн.) більш ніж в два рази перевищує кошти населення - 9,87 млрд грн.
Цікаво, що тимчасова адміністрація отримала за минулий рік від фізичних і юридичних осіб 7,9 млрд грн. в рахунок погашення кредитів, хоча кредитний портфель скоротився лише на 744 млн грн. "Програми для клієнтів дозволили нам в 2009 році виконати зобов'язання на суму понад 3,5 млрд грн., що є найбільшим обсягом виплат серед вітчизняних банків, не рахуючи націоналізованих", - повідомили в банку.
Експерти здивовані невчасним рішенням підвищити ставки. "Надто обмежена кількість людей погодиться співробітничати з банком, в якого немає чіткої стратегії подальшої роботи. Без чіткого плану санації, а лише за рахунок обіцянок тимчасової адміністрації розраховувати на залучення коштів безрозсудно. Підвищувати ставки за вкладами можна, якщо їх активи приносять дохід, але якщо у них збитки (за 2009 рік - 1,36 млрд грн.), то це дивне рішення", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Важливіше визначити долю банку "Надра", план фінансового оздоровлення якого схвалив НБУ. "В банку дуже низькі шанси залучити нових вкладників, адже він в жалюгідному стані. Фізичні особи не ризикуватимуть, тим більше що 19,5% не набагато вище від ринкової ставки. Можливо, зростання ставок пов'язане з бажанням підвищити привабливість банку перед його продажем інвесторові", - говорить аналітик ІК Phoenix Capital Дмитро Бородай. За даними агентства "Простобанк консалтинг", середня ставка за річними вкладами в гривні складає 19,22%.
Політика виплати всіх вкладів неперспективна, кажуть експерти. "Після повернення всіх вкладів у банку настане колапс, вони просто закінчуватимуть погашення своїх боргів. Ця робота зазвичай проводиться в рамках ліквідації банку, тому незрозуміло, навіщо ще рік тримати в ньому тимчасову адміністрацію. Треба чітко розуміти, що буде з банком: рекапіталізація, рефінансування Нацбанку або входження інвестора. Якщо немає жодного з цих пунктів, то потрібно приймати непопулярне рішення щодо ліквідації банку і припинити обманювати вкладників", - сказав Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас