Навряд чи Грецію "виб'ють" із Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навряд чи Грецію "виб'ють" із Євросоюзу

Казна та Політика
594
Громадяни Євросоюзу не повинні розплачуватися за помилки Греції, про це заявив сьогодні глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер. Висновок - країна повинна слідувати порадам Європи, інакше, відносно неї можуть бути застосовані санкції. Слова Юнкера сильно суперечать результатам переговорів на саміті Брюсселі. K2Kapital звернувся до експертів.
Науковий співробітник Центру дослідження проблем Середземномор'я і Черномор'я Інституту Європи РАН Сергій Забелін:
Сама ситуація досить-таки однозначна. Що стосується відносин ЄС і Греції, потрібно враховувати найголовніше. Греція - давній і стабільний член ЄС з 1982 року. А те, що відбувається зараз в Греції - результат внутрішньої нестійкої ситуації, нав'язаної партією соціалістів, яка прийшла до влади в жовтні минулого року. Партія дала дуже багато обіцянок в передвиборчий кампанії, для реалізації яких у них немає і не було ресурсів. Звідси і криза.
Євросоюз досить-таки чітко дав зрозуміти минулого четверга на неофіційному саміті в Брюсселі, що він піде на багато що, скажімо так, аби підтримати Грецію в стабільному положенні, аби не дати їй піти з єврозони - і тим самим почати безпрецедентний в якомусь сенсі процес із виходу взагалі із зони євро. Припустимо, що Греція виходить з єврозони, це ж великий удар і по престижу, і по самій системі Євросоюзу. І тому зараз рішення передбачене: такі крупні країни, як Франція і Німеччина, дали своє добро на підтримку Греції надалі. Ну і зараз проводитиметься моніторинг: у березні ми отримаємо перші звіти як проводяться реформи усередині країни. На основі цих підрахунків корегуватимуться подальші дії на майбутнє.
Щодо санкцій, не можу Вам сказати точно, але те, що загорілось зелене світло допомоги Греції, це офіційно відомо. Заява про можливість їх вживання дуже суперечать заявам минулого тижня.
Заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин (ІМЕМО) Іван Корольов:
Ну виб'ють Грецію з єврозони, і що далі? Це маловірогідно, гірший варіант, але навіть в цьому випадку з євро нічого особливого не станеться. Жодні санкції докладно не прописані - єдина санкція - це вибити з Єврозони за порушення. І це найбільша загроза, але в ній ніхто не зацікавлений. Оскільки така загроза існує, для всього Євросоюзу це дуже погано.
Що до євро...вони ж самі хочуть, аби його курс знизився. Зараз він відносно долара завищений: коли євро вводили, курс був встановлений 1,18, а зараз 1,35! Євро все одно повинен знизитися.
Я думаю, найбільш вірогідний і адекватний варіант розвитку такий: Грецію з єврозони не виб'ють, а курс євро відносно долара знижуватиметься - сама ж країна виходитиме з кризи щонайменше ще два-три роки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас