ЄС повинен достатньо дослідити питання про використання Грецією свопів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС повинен достатньо дослідити питання про використання Грецією свопів

Казна та Політика
250
Міністри фінансів Європейського союзу повинні "детально розібратися" в питанні про використання колишніми грецькими урядами свопових угод з найбільшими фінансовими компаніями світу, які допомагали тривалий час приховувати зростаючий рівень державного боргу, наводить агентство Bloomberg слова глави міністерства фінансів Люксембургу Жан-Клода Юнкера.
Як пише газета The Wall Street Journal, статистичне управління Євросоюзу має намір отримати від грецького уряду більше інформації відносно цих угод.
"Євростат не знав про це, - заявив представник управління Амадеу Алтафаж Тардіо. - Нам потрібна інформація про те, які саме операції мали місце, якщо мали, і який був ефект на урядові рахунки".
Він заявив, що валютні свопові угоди - це законний інструмент, який може використовуватися урядом, якщо "ставки розраховані виходячи із спостережуваних ринкових рівнів". Євростат чекає пояснень від Греції до кінця лютого.
Припущення, що грецький уряд зловживав цим фінансовим інструментом, підкреслюють необхідність розширення повноважень ЄС із перевірки макроекономічних даних, що надаються національними урядами, заявив Тардіо.
В понеділок в західних ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Греція використовувала свопові операції для відстрочення відсоткових платежів протягом декількох років.
Як повідомляє агентство Bloomberg, керівник агентства із обслуговування державного боргу Греції в період між 1999 і 2004 рр. Хрістофорос Сарделіс заявив, що в 2002 році уряд Греції звернувся до Goldman Sachs Group з метою отримати $1 млрд. через спеціальну валютну свопову угоду.
Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну заявив, що всі свопові угоди "були законні на момент укладання".
Уповноважений Європейської комісії з питань економіки і фінансів Оллі Рен дав зрозуміти, що через ці нові дані від Греції може знадобитись прийняття додаткових заходів.
"Ми чекаємо, що при певному збігу обставин грецький уряд прийме необхідні додаткові заходи", - зазначив Рен.
Юнкер також сказав, що "від греків залежить доказ того, що запропонована програма достатня для досягнення мети скорочення дефіциту на 4 відсоткових пункти. Це абсолютно необхідно", - зазначив міністр.
Водночас Папаконстантіну заявив, що Греція "прагне відновити довіру до своєї статистики", але також визнав, що уряд "втратив контроль над держсектором".
"Ми намагаємося змінити курс нашого "Титаніка", - сказав Папаконстантіну. - Люди думають, що ми знаходимося в жахливій біді. Так, ми в біді".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас