Мінфін України сподівається на розміщення 5-річних ОВДП із прибутковістю нижче 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України сподівається на розміщення 5-річних ОВДП із прибутковістю нижче 20%

Казна та Політика
286
Міністерство фінансів України 16 лютого вперше виводить на ринок п'ятирічні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) і сподівається, що прибутковість при розміщенні цих цінних паперів буде нижчою 20% річних, повідомив заступник міністра фінансів України Андрій Кравець.
"Завтра у нас запускатиметься п'ятирічний папір на аукціонах. Думаю, що бажаючих (купити) буде багато", - сказав він журналістам в понеділок.
"Ми робитимемо все, аби відсоткові ставки знаходилися в розумних межах. Нижче 20 відсотків", - додав Кравець.
За його словами, поки Мінфін не має критичної необхідності залучати кошти за високою ціною. "Мене зараз обсяги (залучень) не непокоять", - сказав заступник міністра.
При цьому він зазначив, що Мінфін має намір диверсифікувати джерела залучення коштів, аби обмежити спекулятивні наміри банків, що працюють в Україні. Із зовнішніми інвесторами вже обговорюється можлива форма і обсяги запозичень. За словами Кравця, таке залучення можливе в березні.
"Ми старатимемося, серед іншого, диверсифікувати наші можливі джерела (запозичень). Є ризик того, що банки захочуть підвищення ставок", - пояснив він.
При цьому він нагадав, що в квітні-2010 очікуються значні виплати із внутрішніх запозичень.
Заступник министра також повідомив про закінчення підготовки нормативного поля для роботи із розміщення ОВДП виключно з первинними дилерами.
"Фактично з 19 лютого у нас братимуть участь лише первинні дилери", - сказав Кравець.
Чиновник також зазначив, що згідно із положенням Бюджетного кодексу, Мінфін за відсутності державного бюджету може здійснювати запозичення на поточний бюджетний період в рамках обсягів, необхідних для погашення раніше зроблених боргів.
Високі ставки із ОВДП, які розміщувалися восени-2009, заступник міністра пояснив ситуативною потребою в залученні коштів для розрахунків із раніше зроблених запозичень.
"Будемо старатися, аби це більше не повторювалося", - сказав Кравець.
За його словами, в Мінфіні розуміють, що високі ставки із ОВДП знижують пріоритетність вкладення банками коштів в комерційні кредити.
Говорячи про перспективи підготовки проекту держбюджету-2010, заступник міністра сказав, що Мінфіну вистачить менше місяця для розробки цього документа.
"Ми можемо підготувати його досить швидко", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас