Європейці за два роки вивели із офшорних зон більше 500 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці за два роки вивели із офшорних зон більше 500 млрд дол.

Казна та Політика
730
За останні два роки європейці вивели з офшорних зон більше $500 млрд, пише видання MarketWatch із посиланням на дослідження Financial News.
Приводом для вилучення коштів послужили як важкі економічні умови, що змусили компанії використовувати всі можливості в боротьбі з кризою, так і податкові амністії у деяких європейських країнах.
Найбільших збитків зазнали Ліхтенштейн і Сан-Маріно, важка ситуація також склалась у Швейцарії і на Нормандських островах. Всього, за даними дослідження, ці та інші "податкові гавані" втратили 25% із $2,1 трлн, що зберігаються в європейських офшорних зонах.
Податкова амністія в Італії, термін якої закінчується в квітні цього року, вже спонукала громадян цієї країни задекларувати понад $100 млрд. Однією із зон, що найбільш постраждали від цих дій італійської влади, стало швейцарське місто Лугано - традиційний притулок для італійців, що ухиляються від сплати податків. Bank Sarasin, один з найбільших банків Швейцарії, що спеціалізується на управлінні коштами заможних клієнтів (private banking), вже закрив своє відділення в цьому місті на півдні країни, пославшись на "ринкову ситуацію і нове регулювання, введене кілька місяців тому в Італії".
Кілька аналітиків вже поквапились заявити про те, що звичний ландшафт офшорних зон змінився безповоротно. Банківський аналітик рейтингового агентства AM Best Дін Портеллі вважає, що, "попри те, що конкретні зміни відрізнятимуться залежно від зони, досить вірогідно, що модель private banking, заснована на роботі з офшорними зонами, пережила значні і безповоротні зміни".
На думку директора консалтингового агентства Scorpio Partnership Грехама Гарві, в Азії і Європі незабаром залишаться лише кілька офшорних зон.
"Одна або дві зони припадуть на кожен регіон. Ті, що не зможуть адаптуватися, - постраждають", - вважає експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас