Технічний дефолт допоможе прем'єру піти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технічний дефолт допоможе прем'єру піти

Казна та Політика
20411
Експерти вважають це наслідком помилок декількох попередніх урядів, а не однієї лише Юлії Тимошенко.
"На 1 січня 2010 р. на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) було 1,7 млрд. грн., а сума зобов'язань казначейства становила 25,4 млрд. грн. Минув місяць. Сума на ЄКР стала 2,4-2,5 млрд. грн., а зобов'язання зросли до 28,3 млрд. грн.", - з такою заявою в минулу п'ятницю виступив глава Рахункової палати Валентин Симоненко.
Головними причинами цього він назвав "незаконне кредитування НАК "Нафтогаз України" і фінансування Пенсійного фонду з порушенням Бюджетного кодексу і закону про бюджет. Загострилось становище також через ручне управління бюджетом в минулому році, упевнений Симоненко: "Близько 50% витратної частини бюджету проведено в ручному режимі. А це ґрунт для корупційних дій і протекціонізму, відсутність контролю за рухом коштів. На нашу думку, сталося повне руйнування системи управління фінансовими ресурсами держави".
Після оголошеної ЦВК перемоги Віктора Януковича в другому турі виборів президента, шанси Юлії Тимошенко залишитися на посаді прем'єр-міністра і без того невисокі. А своєю гучною заявою глава Рахункової палати фактично надав додаткові аргументи опонентам глави уряду, що критикували під час виборчої кампанії колишню владу за провали в економічній політиці. Нагадаємо, лідер регіоналів Віктор Янукович на минулому тижні зажадав провести аудит економічної і фінансової ситуації в країні.
Зі свого боку глава Держказначейства Тетяна Слюз запевняє: гроші у відомства є. Однак вона не уточнила, яка саме сума знаходиться на рахунках Держказначейства. "Кожну хвилину кількість грошей на єдиному казначейському рахунку змінюється - надходять податки, єдині платежі, здійснюються витрати, тому цифра змінюється", - заявила вона.
"Зважаючи за необхідність формування бюджету на 2010 р. і підбиття підсумків 2009-го року, виникає проблема звіту уряду з подальшим можливим висловленням йому недовіри у зв'язку з невиконанням бюджету-2009", - зазначив президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв. Він переконаний, що у зв'язку із цією загрозою прем'єр зробить все, аби зберегти високий рівень мобілізації влади, скористатися патовою ситуацією в парламенті і зберегти формально існуючу коаліцію. "Не виключаю навіть імітацію оновлення складу більшості з метою задобрити старих партнерів. У разі ж загострення ситуації Юлія Тимошенко звинуватить переможця виборів в причетності до погіршення стану справ в економіці", - заявив аналітик.
Ні нинішній уряд, ні наступний не зможуть виконати популістські обіцянки, дані кандидатами в президенти у виборчій кампанії, переконаний виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "2010-2011 рр. пройдуть на тлі необхідності порятунку системи державних фінансів", - сказав "i" експерт. При цьому, на його думку, зменшити ризик технічного дефолту можна шляхом відмови від заборони інфляції.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що система держфінансів дійсно знаходиться в стані стресу: "Це, в першу чергу, пов'язано з економічною кризою, вихід з якої передбачав секвестр бюджету або ж фінансування зобов'язань держави за допомогою внутрішніх і зовнішніх позик, авансового збору податків і інших адміністративних важелів". Втім, складно секвеструвати бюджет, до 70% витрат якого - захищені соціальні статті: "В умовах президентських перегонів ніхто не узяв на себе відповідальність за непопулярні заходи". Тому нинішній стан бюджету, переконаний пан Бураковський, "це деяка плата за ту модель економіки, яка реалізувалася в країні". Аналітик, до речі, нагадав, що необхідні для оздоровлення системи держфінансів заходи були прописані, зокрема, в Меморандумі про економічну політику між Україною і Міжнародним валютним фондом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас