Банкам послаблюють фундамент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам послаблюють фундамент

Валюта
3848
До 30 квітня банки мають надати в Національний банк результати стрес-тестування за 2009 р. При цьому, відповідно до листа НБУ №40-511/621-1844, заставна нерухомість в активах банків полегшає на 25%. За словами учасників ринку, це може похитнути деякі фінустанови третьої-четвертої груп.
Національний банк вважає, що заставну нерухомість не можна оцінювати за докризовою вартістю. "Застава нерухомості, оцінка або переоцінка якої була здійснена більш ніж за шість місяців до початку перевірки, тобто до 1 липня 2009 р., приймається до розрахунку чистого кредитного ризику із застосуванням коректуючого коефіцієнта 0,75 до вартості, визначеної в звіті про оцінку майна, і відповідного коефіцієнта залежно від категорії кредитної операції", - йдеться в листі Нацбанку.
За оцінками заступника голови правління "Єврогазбанк" Юрія Шиманського, банкам доведеться переоцінити істотну частину застав. "Відповідно до методики НБУ, при розрахунку резервів як застава приймаються лише депозити, державні цінні папери і нерухомість. При цьому, на останню вимогу НБУ, оціночна вартість нерухомості може залишатися незмінною лише в тому випадку, якщо оцінка була зроблена після 1 липня 2009 р. Оскільки перелік заставного майна, яке приймають банки для забезпечення кредитів, набагато ширший, то можна чекати, що значна частина застав по ринку буде переоцінена. Все залежить від того, наскільки зважену кредитну політику вів банк", - говорить він.
"При видачі нових кредитів під заставу нерухомості ми використовуємо консервативну оцінку застави й істотно її дисконтуємо, - говорить Станіслав Шлапак, заступник голови правління "Укргазбанк". - Жорсткіші вимоги і додаткові умови можуть з'являтися і при реструктуризації раніше виданих кредитів".
Тим не менше, запланована переоцінка нерухомості може привести до збільшення банківських портфелів поганих кредитів. І хоча свідомість позичальників в цьому випадку ні при чому, багато банків будуть змушені звертатися до них з проханням збільшити або поліпшити забезпечення кредитів або знижувати клас позичальника. Що, у свою чергу, може знову погіршити платіжну дисципліну і збільшити обсяг вилученого заставного майна, реалізацією якого доведеться займатися банкам, щоб поліпшити свої показники.
В принципі, переоцінка застав і так проводиться у разі потреби реструктуризувати іпотечний кредит за ініціативою позичальника або банку, якщо боржник не повертає гроші і фінустанова готує віддане в заставу майно до можливого продажу. Крім того, в такому разі банки можуть вимагати від позичальників додаткову заставу або внесення частини боргу відразу, якщо така можливість передбачена кредитним договором. Не виключено, що друга хвиля подібних вимог з'явиться після проведення стрес-тесту.
За словами фахівців, банки не зацікавлені в істотному зниженні вартості застави. "Річ у тім, що на момент придбання іпотечної квартири сума кредиту складала 70-80% її ринкової вартості. А в разі примусового вилучення нерухомості вона буде виставлена на аукціон, де квартиру можна продати за ціною не нижче 40% оціночної вартості. Навіть якщо банку вдасться отримати 50-60% первинної ціни, він залишиться в збитку", - відзначає менеджер компанії EnMark Тетяна Філіпова.
Крім того, якщо банківська установа як застави приймала ризикові активи, то їй, відповідно, доведеться значно збільшити резерви або порушувати вимоги регулятора. "Такий ризик є. Особливо для банків третьої-четвертої груп, - вважає Шиманський. - Багато банків змушені будуть вживати заходи для доформування резервів, що приведе до зниження прибутку, який в цілому по сектору і так значно зменшився в минулому році. Наслідок - порушення нормативів і, як результат - санкції з боку НБУ".
Втім, підкреслює експерт, треба розуміти, що застосовуючи дану методику, НБУ керується метою не покарати банки, а вчасно оцінити, які з банківських установ є стабільними, а яким з них за несприятливого розвитку подій у фінансовому секторі може загрожувати зниження ліквідності й навіть банкрутство, і вжити відповідних заходів для їх оздоровлення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас