Греції допоможуть матеріально — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греції допоможуть матеріально

Казна та Політика
893
Президент Європейської ради Херман ван Ромпей повідомив, що лідери держав, що входять до єврозони, домовилися надати фінансову допомогу Греції, якщо така необхідність дійсно виникне. Ван Ромпей підкреслив, що в даний час Греція не просить фінансової підтримки Євросоюзу.
Домовленість була досягнута під час переговорів ван Ромпея з президентом Франції Ніколя Саркозі, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, главою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, главою Європейського центробанку Жан-Клодом Тріше, прем'єр-міністром Іспанії, що головує в ЄС, Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро, головою Єврогрупи Жан-Клодом Юнкером і прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу.
Над Грецією, дефіцит держбюджету якої досяг 12,7% ВВП, нависла загроза дефолту. Державний борг Греції в 2010 р., як очікується, може досягти EUR290 млрд. При цьому зростає вартість обслуговування боргу унаслідок збільшення прибутковості бондів. Для покриття бюджетного дефіциту і рефінансування боргів уряду Греції в 2010 р. необхідно знайти близько EUR53 млрд. ($73 млрд.).
Погоджений план порятунку Греції не передбачає залучення кредитів Міжнародного валютного фонду. Херман ван Ромпей заявив, що МВФ надасть лише технічну підтримку. Власне, МВФ вже надає Греції технічні консультації з приводу варіантів вирішення фінансових проблем. Директор - розпорядник фонду Домінік Стросс-Кан заявив, що МВФ вестиме консультації про фінансову допомогу, лише якщо ЄС звертатиметься до нього з відповідним проханням. В той же час Жан-Клод Юнкер стверджує, що Європа повинна вирішити проблему бюджетної заборгованості Греції, Португалії та Іспанії без втручання МВФ.
Передбачається, що одним з можливих варіантів надання допомоги Греції є купівля Німеччиною через свої держбанки грецьких державних облігацій, що задовольнить фінансові потреби Афін в короткостроковій перспективі. В цьому випадку платникам податків можна піднести такий крок, як вигідне інвестування. За деякими даними, ЄС може продовжити дію гарантій з боргових зобов'язань не лише Греції, але й інших держав, що зіткнулися з фінансовими проблемами. Це дозволить їм позичити гроші під низькі відсотки. Ще однією альтернативою служить дострокове відкриття Греції доступу до коштів структурних фондів ЄС. Проте такий сценарій буде можливий, лише якщо уряд Греції пообіцяє глибші системні зміни в грецькій економіці.
Бюджет ЄС на 2007-2013 рр. передбачає виділення структурним фондам Греції EUR20,21 млрд. На кінець січня цього року на ці цілі було зарезервовано EUR18,07 млрд., гроші поки що не виплачені. Торік деяким країнам Центральної і Східної Європи з цільових фондів виділили EUR7 млрд., які підтримали їх в боротьбі з економічним спадом. Взяти участь в підтримці Греції може і Європейський інвестиційний банк, що фінансує різні проекти в ЄС. Ця установа в 2009 р. збільшила обсяги кредитування економіки Центральної і Східної Європи майже на 40% - до EUR11,5 млрд. Цілком можливо, що щось подібне банк зробить і для Греції.
Ще один спосіб порятунку ситуації полягає у випуску так званих загальноєвропейських облігацій. Вони допоможуть проблемним країнам отримати гроші під низькі відсотки, але в той же час зроблять позику для найуспішніших країн ЄС дорожчою. За деякими оцінками, загальні облігації єврозони можуть через декілька років створити ринок обсягом EUR4 трлн., який міг би конкурувати за великих інвесторів, таких як Китай, з облігаціями казначейства США. Зараз цьому опираються Німеччина, Франція і Нідерланди, і поки ця ідея не отримала широкої підтримки в єврозоні.
Згідно з правилами Євросоюзу, країни - члени єврозони не мають права брати на себе борги інших членів. Це означає, що, навіть якщо плани про фінансову допомогу отримали одноголосне схвалення, втілити їх в життя з точки зору відповідності букві закону буде непросто. Інша проблема: надання допомоги Греції може послати сигнал іншим фінансово слабким країнам про те, що їм немає необхідності приймати жорсткі і непопулярні рішення про скорочення держвидатків. Все це є загрозою для євро, єдиної валюти всіх 16 країн-членів. Що стосується створення спеціального фонду для порятунку Греції, то такий крок може стати спірним з юридичної точки зору. Крім того, його важко організувати, а саме управління коштами фонду також виглядає складним завданням з технічної точки зору.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не допустить розвалу Греції. При цьому вона уточнила, що Греція зобов'язана дотримуватися загальноєвропейських правил, що стосуються утримання бюджетного дефіциту на певному рівні. "Ми мусимо підтримати Грецію, це ясно, і це завдання ЄС", - сказав прем'єр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро, лідер країни, економіка якої вже відчуває на собі наслідки проблем Греції.
А ось Великобританія не має наміру допомагати Греції, вважаючи, що цим мають займатися країни єврозони. "У нас немає планів брати участь у подібному вливанні коштів, це проблема єврозони", - заявив канцлер казначейства Великобританії Алістер Дарлінг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас