Пауза затяглася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пауза затяглася

Казна та Політика
2529
Затяжна перерва між сесіями міськради може послужити причиною припинення Радою повноважень чинної міської влади, заявляють у фракції Блоку Віталія Кличка в Київраді. Але депутати парламенту поки не втручатимуться в ситуацію.
Київрада не збирається на сесію вже більше 50 днів, що є підставою для припинення повноважень міськради VI скликання, заявила вчора заступник глави фракції Блоку Віталія Кличка в Київраді Наталія Новак.
Нагадаємо, спочатку засідання Київради було заплановане на 4 лютого 2010 р., але його перенесли на 18 лютого. Потім на поточному тижні сесію перенесли вже на 25 лютого. Востаннє депутати міськради Києва працювали у форматі сесії 24 грудня 2009 р.
В Блоці Віталія Кличка вважають, що київська влада, не засідаючи понад півтора місяці, порушує закон про місцеве самоврядування, який зобов'язав міськраду збиратися на сесію не рідше разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - як мінімум раз на місяць. Згідно ст. 78 цього закону, повноваження місцевої ради можуть бути достроково припинені, якщо вона не збирається на сесію без поважної причини в зазначені терміни.
Причину перенесень засідання оприлюднив заступник міської голови - секретар Київради Олесь Довгий. За його словами, депутати попросили відкласти сесію, аби доопрацювати питання на порядок денний, який не встигли підготувати до 18 лютого.
За законодавством припинити повноваження Київради може Верховна Рада. Проте, на думку парламентаря, глави міської організації ПР Василя Горбаля, перенесення засідання Київради - недостатня підстава для прийняття Радою такого рішення. Якби в Блоку Кличка наполягли на конкретній даті засідання, визначивши питання, що вимагають негайного розгляду, то можна було б говорити про підстави для припинення повноважень київської влади. "Але цього не зроблено, а засідання міськрад переносяться не лише в Києві", - відзначив депутат.
Член парламенту Володимир Бондаренко (БЮТ) також вважає, що нерегулярність сесій Київради не може послужити причиною припинення Радою її повноважень. При цьому у депутата своя точка зору на причину перенесення засідання. "Не можуть домовитися, як розділити міську землю так, щоб проголосували більшість депутатів Київради", - сказав бютівець.
Вчора парламент займався проблемами столиці, 334 голосами прийнявши внесену Кирилом Куликовим (НУ-НС) постанову №5363 про звіт тимчасової комісії з розслідування порушень Конституції і законів київською владою. Депутати наказали генпрокуророві в двотижневий термін подати до Ради звіт про заходи, зроблені за результатами звіту комісії.
Уряд зобов'язали розглянути ситуацію в столиці на спеціальному засіданні, а Рахункову палату - перевірити виконання київською владою податкового і бюджетного законодавства. Віце-спікер Ради Микола Томенко заявив, що підтримка звіту ТСК створює підстави для голосування за дві постанови про дострокові вибори київської влади, внесені Володимиром Литвином, а також Миколою Томенком, Андрієм Кожем'якіним і Кирилом Куликовим.
Тим не менше, в Партії регіонів вважають, що знімати напругу в відносинах міської й державної влади потрібно, в першу чергу, на законодавчому рівні. "Потрібно внести поправки до закону про столицю, виписавши механізми взаємодії державного і міського бюджетів", - сказав Василь Горбаль. Володимир Бондаренко вважає, що дострокові вибори до Київради можливі, якщо Сергій Тігіпко, який став третім за підсумками виборів президента, прийме можливу кадрову пропозицію Віктора Януковича: лідер регіоналів, якщо стане главою держави, може запропонувати своєму колишньому конкурентові не пост прем'єра, а крісло столичного градоначальника.
Більше того - шансів отримати більшість у Київраді після позачергових виборів, на думку Бондаренка, у регіоналів мало: Віктор Янукович у другому турі президентської кампанії набрав у столиці всього 23,61% голосів. Тому в ПР можуть спробувати отримати контроль над столицею без позачергових виборів - шляхом імплементації своїх висуванців у міську владу. А прийняти рішення про перевибори без голосів регіоналів парламенту буде складно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас