ДПАУ: Штраф за неподання декларації про доходи складає 3-8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ: Штраф за неподання декларації про доходи складає 3-8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

3494
Штраф за неподання декларації про доходи складає від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Про це директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України Степан Дусяк заявив в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр". "Згідно зі ст.1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення, до тих осіб, які не подали або несвоєчасно подали декларації про доходи чи перекрутили дані, не вели встановлений законом облік доходів і видатків, застосовується попередження або накладається штраф у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж особа протягом року піддавалася адміністративному стягненню за те ж саме порушення, штраф буде значно більший: від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - сказав він.
С.Дусяк уточнив, що до категорії громадян, які зобов'язані подати декларацію, входять фізичні особи, які протягом звітного 2009 р. отримали доходи (прибутки), що не підлягали оподаткуванню при їхньому нарахуванні чи виплаті, іноземні доходи та доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб'єктом господарської діяльності, особи, яка здійснювала незалежну професійну діяльність).
За словами представника ДПА, задекларувати необхідно вартість подарунків, отриманих від особи, яка не є податковим агентом; доходи від надання майна, зданого в оренду або в суборенду особі, яка не є податковим агентом; ті, що не були обкладені податком з доходів фізичних осіб (самостійно виявлені, нараховані органами державної податкової служби тощо). А також доходи, отримані у вигляді неустойки, штрафів чи пені або як відшкодування матеріальної чи моральної шкоди від особи, яка не є податковим агентом (за винятком окремих випадків, установлених законом). Сюди ж віднесено заборгованість платника податку, за якою минув строк позовної давності, за умови, що з цієї суми не було утримано податок з доходів фізичних осіб. Інвестиційні прибутки, дохід у вигляді вартості успадкованого майна. Крім того, треба задекларувати ті кошти або майно, що отримані як хабар (викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі) та підтверджені в судовому порядку, доходи від виграшів в азартні ігри. Сюди ж віднесено нецільову благодійну допомогу, отриману від благодійника - платника податку з доходів фізичних осіб, але за умови, що така сума у 2009 р. перевищила 940 грн, а її отримувач не мав права на податкову соціальну пільгу або не використав її протягом звітного року.
"Окрім уже названих категорій громадян, звітувати зобов'язані звільнені з роботи працівники, у яких не вистачило доходів для сплати податку з доходів фізичних осіб. У декларацію треба внести й суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк працівником, який звільнився. Такі платники доплачують податок з доходів фізичних осіб на підставі поданої декларації", - додав С.Дусяк.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас